Lifestyle

Debby voelt zich thuis in de triathlonwereld

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 4 min

Iedere atleet heeft een eigen motivatie om te sporten. De één doet het om iets te bewijzen aan de buitenwereld, de ander wil de beste van de wereld worden en voor de 47-jarige Debby van Beek geeft het haar het gevoel dat ze leeft. Sporten loopt als een rode draad in haar leven, zowel voor als na haar transitie.

‘’We beseffen niet altijd dat we
mentaal sterker zijn dan dat we denken’’

Sporten als uitlaatklep

Op 11-jarige leeftijd was ze wedstrijdzwemster en waterpoloster, drie jaar later zat ze op een racefiets en op haar dertigste begon ze met hardlopen. Sporten is altijd een uitlaatklep geweest voor Debby. De triathlonsport heeft haar niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal veel gebracht.

”Triathlon heeft veel voor me gedaan en is absoluut een goed middel om mentaal sterker te worden”, vertelt Debby die in 2012 haar transitie van man naar vrouw startte.  ‘Tijdens mijn transitie dacht ik dat het nooit meer zou lukken om nog een wedstrijd te voltooien. Door de hormonen raak je je spieren kwijt en gaat je vetpercentage omhoog, mijn kracht was zo ver afgenomen dat ik fysiek tot weinig meer in staat was. Ik durfde tussen 2013 en 2016 ook niet meer het zwembad in.’’

Ondanks haar ongemakken wilde ze zich niet afzonderen en thuisblijven. Tijdens de pandemie raakte Debby weer gemotiveerd om te sporten en ze pakte het hardlopen op. Ze trainde meer op techniek zodat ze ook als ze een dip had, nog goede tijden haalde. Na een lange onderbreking was haar eerste triathlon wedstrijd weer in 2021 tijdens de triathlon van Huizen.

”In die periode dacht ik regelmatig aan mijn laatste topresultaat bij een zwemwedstrijd. Begin 2020 werd ik derde op het NK sprint op de 50 vrij in de V40-45-klasse en met die herinnering raakte ik weer gemotiveerd om fanatiek te sporten. Ik maakte voor de triathlon in Huizen een checklist om zo min mogelijk stress te hebben in de ochtend en dat werkte goed voor me. Het was een fijne race waar ik met een goed gevoel op terug kijk.’’

De routine checks van Debby

Haar trainingsuren gingen na haar transitie van 15 uur per week, naar ongeveer de helft waarbij ze in de laatste vier dagen vooraf een wedstrijd niet meer traint. Ze houdt niet alleen haar voeding en rust goed bij maar ze neemt ook bewust gas terug als ze daar behoefte aan heeft en plant haar trainingen nog beter in dan voorheen.

‘’Mijn resultaten zijn beter als ik rust in mijn hoofd heb. Ik probeer minimaal acht uur per nacht te slapen en maximaal vijf dagen per week te trainen. Voor een wedstrijd is het voor mij belangrijk om altijd ruim de tijd nemen om te ontbijten en ik heb vaste momenten tijdens een wedstrijd dat ik een gel neem of iets drink. Zo drink ik bij de hele drie liter water met zes gels op de fiets en vier gels tijdens het lopen.’’

Mindset

Tijdens de triathlon van Nieuwkoop ging het fietsen en zwemmen goed, maar na 5km lopen zat ze er doorheen terwijl ze nog 16km moest. Ze dacht een uur lang aan stoppen, zette toch door en plaatste zich voor het EK voor agegroupers in Almere. Een verandering in haar mindset en een bevestiging dat ze nog steeds het beste uit zichzelf kan halen.

”De afgelopen jaren heb ik veel aan de uitspraak van Britney Spears ‘You better work bitch’, gehad. In Nieuwkoop riep ik tegen een vrouw, die er ook doorheen zat, om er samen voor te gaan. Dat gaf mezelf ook een extra duwtje in de rug omdat ik met waterpolo ook altijd een teamplayer ben geweest. Het is altijd mogelijk om te stoppen maar je kan, mits verantwoord, ook door. Als het tegenzit komt je ‘ware aard naar boven’. Dat is een mooi les die ik heb meegekregen van Kamp van Koningsbrugge’’, geeft Debby lachend aan.

”Nee, zonder gekheid. Ik doe het echt voor mezelf en hoef niets te bewijzen aan anderen. Dat is ook wat ik mee geef tijdens mijn zwemtrainingen bij de KNZB en bij Upstream, een LHBTI+ en straight-friendly zwemvereniging in Amsterdam.. Je moet achter je eigen keuzes staan, niemand anders maakt ze voor je.’’

Vooroordelen

Debby kent de vooroordelen over transvrouwen die in de vrouwencategorie meedoen. Ze heeft nog geen vervelende situaties meegemaakt en ervaart de triathlonwereld als een plek waar je je thuis kan én mag voelen.

”In 2012 startte ik mijn transitie en terwijl ik steeds meer vrouw werd en mijn zelfvertrouwen groeide werd ik toch regelmatig nageroepen. In 2014 werkte ik in de thuiszorg en ik trainde voor de marathon van Amsterdam terwijl ik ook paniekaanvallen had. Ik leerde om te praten over mijn gevoelens en kwam erachter dat je vaak de oplossing zelf met een klein beetje hulp kan vinden. We beseffen niet altijd dat we mentaal sterker zijn dan dat we denken. Ik ben trots op de weg die ik heb afgelegd en dat ik als vrouw kan én mag deelnemen aangezien er veel transvrouwen afhaken. Ik sluit mijn ogen ook niet voor kritiek op mijn deelname maar triathlon is een belangrijk onderdeel in mijn leven en hopelijk blijft dat nog heel erg lang.’’

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.