Lifestyle

Triathlon Nieuwkoop viert veertigste editie met jubileumwedstrijd

Leestijd: 3 min

De Vink + Veenman Triathlon Nieuwkoop beleeft zaterdag de veertigste editie en behoort daarmee tot een van de oudste triathlons van Nederland. Het jubileum wordt gevierd met een jubileumwedstrijd met onder anderen de oud-winnaars Jan van der Marel, Rob Barel, Rik van Trigt en Marijke Zeekant.Begin jaren tachtig begon de uit de Verenigde Staten overgewaaide triathlonsport aan een opmars in Nederland. In 1981 vond in Kijkduin de voorloper van Challenge Almere-Amsterdam plaats; de eerste hele triathlon in Europa. Nieuwkoop volgde twee jaar later met een halve triathlon, waarvan het zwemonderdeel de eerste paar jaren in het openluchtzwembad plaatsvond.

 

Inmiddels wordt er alweer jaren gezwommen in de Nieuwkoopse Plassen en is Nieuwkoop een begrip in Nederland. Nieuwkoop was jarenlang het decor voor het Nederlands kampioenschap middenafstand. In 2000 werd de wedstrijd, toen ook het NK, afgelast door een storm. In 2020 en 2021 was het coronavirus de spelbreker en de afgelopen twee jaar ging de wedstrijd wel door, maar werd het NK afgelast vanwege te hoge blauwalgwaarden in het zwemwater.

“Dat was heel frustrerend”, vertelt Rick Sinnige van Stichting Triathlon Nieuwkoop. “Omdat de Nieuwkoopse Plassen uit veenwater bestaan, zijn de blauwalgwaarden in het water het hele jaar door boven de door de World Triathlon en NTB gestelde norm. Gelukkig is er nu een test waarmee de toxiciteit van de blauwalg gemeten kan worden en daaruit is gebleken dat de waarden in de Nieuwkoopse Plassen de normen niet overschrijden. Dat deze test er nu is, en hopelijk ook door World Triathlon en dus ook de NTB aanvaard gaat worden, is een opluchting en geeft zekerheid dat we deze wedstrijd in de toekomst kunnen blijven organiseren.”

''Het dorp vindt het leuk
dat de triathlon er is''

Jubileum

Na het afgelasten van de wedstrijd in 2000 en twee covidjaren waardoor de race niet door kon gaan, is de Triathlon Nieuwkoop nu aan de veertigste editie toe. “De afgelopen jaren waren best lastig en hebben we ons als bestuur wel eens afgevraagd waarvoor we het eigenlijk deden, maar nu die revolutionaire test er is, kijken we met hernieuwde energie naar de toekomst.”

Niet alle organisaties die in de jaren tachtig en negentig meeliftten op de populariteit van de lange afstand op Hawaii en in Almere, bestaan nog. “Ik denk dat het enthousiasme binnen het bestuur een belangrijke factor is”, vervolgt Sinnige. “Teun Edelman, die jarenlang voorzitter was, heeft een stevige basis neergezet en ook de jongere generatie is bereid om de handschoen op te pakken. De organisatie staat na al die jaren nog steeds als een huis. Daarbij hebben we een harde kern aan vrijwilligers die de wedstrijd ondersteunt. Het dorp vindt het leuk dat de triathlon er is, al is de achterban niet zo groot als in Holten. Daar kijken we soms wel met een beetje jaloezie naar.”

“We hebben dit jaar
weer een mooi deelnemersveld''

Oud bekenden

De veertigste editie van Triathlon Nieuwkoop begint zaterdagavond met een jubileumwedstrijd, met Wim van den Broek aan de microfoon.  “We beginnen met een sprintwedstrijd voor oud-winnaars en (oud)triatleten die een speciale band hebben met Nieuwkoop. We hebben flink wat oud-winnaars aan de start die het leuk vinden om nog een keer in Nieuwkoop te komen racen.”

De halve triathlon staat op zondag gepland. Ook dit jaar weer met een jaagstart waarbij de mannen 29.5 minuut later starten dan de vrouwen (het verschil tussen de snelste mannentijd van Menno Koolhaas en de snelste vrouwentijd van Els Visser in 2023). Voor diegene die als eerste over de finish komt, staat de Gees Veenboer Bokaal plus de bijbehorende geldpremie van 5000 euro klaar.

“We hebben dit jaar weer een mooi deelnemersveld met onder anderen Pim van Diemen, Joost Friderichs, Ivor Feunekes, Erik-Simon Strijk, Dieuwertje Bax, Ingrid Eelkema en Sarissa de Vries die haar comeback in Nieuwkoop maakt. Verder vinden we het superleuk dat onze ambassadeur Jetze Plat, die hier uit de buurt komt, Nieuwkoop in zijn voorbereiding op de Paralympische Spelen meeneemt. Dat is een mooie publiekstrekker.”

Meer over Triathlon Nieuwkoop is via deze link te vinden

 

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.