Lifestyle

Vrijwilliger voor het voetlicht

Leestijd: 4 min

Onze sport wordt gedragen door vrijwilligers. In de rubriek ‘vrijwilligers voor het voetlicht’ vertelden Mathijs van Ark en Roger Cuijpers eerder op welke manier zij plezier en voldoening halen uit hun werk. Ditmaal vertelt Thomas van der Wal wat zijn beweegredenen zijn om zich in te zetten voor Triathlon Klazienaveen.

‘’Als je ziet dat iedereen geniet…
Dat is een ultiem gevoel’’Families als basis

Thomas (1973) raakte in 1998 in de triathlonwereld verzeild en in 2007 startte hij met de organisatie van Triathlon Klazienaveen. In korte tijd verwierf deze triathlon zich de status ‘klassieker van het Noorden’. Meerdere ‘grote’ namen stonden aan de start en er hebben meerdere kampioenschappen plaatsgevonden in de Drentse plaats.

 

”We zijn als kleine triathlon met 36 deelnemers begonnen. Samen met Tonnie Rolink en Bert Fuhler pakten we de handschoen op. Onze motivatie was om mensen meer te laten bewegen en natuurlijk om kennis te laten maken met triathlon aangezien toentertijd weinig mensen bekend waren met de sport. We hadden nog geen vereniging waar we vrijwilligers konden vinden. De meeste vrijwilligers kwamen uit de familiekring en vanuit loopverenigingen.’’

 

 

 

 

Bij de eerste triathlon zwommen de deelnemers heen en weer in het Van Echtenskanaal en was het centrum van Klazienaveen het decor voor het loopparcours en de finish.

”We wilden de wedstrijd graag in het centrum laten plaatsvinden en hadden niet de ambitie om heel groot te worden. Vanaf editie zes kregen we meer bekendheid en groeiden ook de deelnemersaantallen. In het verleden hebben we wel contact gehad met Challenge en andere organisatoren. Mede door de overleggen met andere organisatoren, is de wedstrijd steeds beter tot bloei gekomen. Ik geloof dan ook echt in onderlinge samenwerking’’, aldus Thomas.

”We bewaren warme herinneringen
aan de edities in het centrum''

Van toen naar nu – locatiewijziging

In 2018 kreeg Klazienaveen diverse Teamcompetitie divisiewedstrijden in huis, het NK midden én het NK jeugd- en junioren. In 2019 onderging het evenement een metamorfose die noodzakelijk was om de groei in goede banen te leiden. Thomas ziet dat er tegenwoordig steeds meer komt kijken bij het organiseren van een triathlon. De afgelopen twee edities vonden daarom niet meer in het stadscentrum plaats. De verhuizing naar de rand van Klazienaveen heeft meerdere voordelen met zich meegebracht.

”We bewaren warme herinneringen aan de edities in het centrum, maar we moeten als organisatoren creatief zijn en met de tijd mee gaan. Na de pandemie hebben we daarom een aantal veranderingen doorgevoerd. Het centrum als wedstrijdlocatie had een uitstekend parcours voor de atleten én was sfeervol voor de toeschouwers, maar de nieuwe locatie biedt meer opties om wedstrijden te organiseren. We zitten qua locatie wel nog steeds in een lastige uithoek waardoor we blij zijn met de deelnames van de Teamcompetitie divisies. Als we geen NK of divisiewedstrijd hebben, dan vallen de deelnemersaantallen ook tegen. Hierdoor durf ik wel te stellen dat het organiseren van de drie NK’s over de middenafstand onze hoogtepunten waren qua deelnemersaantallen.’’

Foto door: Tim Buitenhuis

''We prijzen ons echt gelukkig
met iedereen die ons ondersteunt.
Van sponsoren tot aan vrijwilligers.
Er zijn hier veel mensen die willen helpen''

Passievol aan de slag

Hij was in het verleden zelf bij de wisselzone betrokken, deed de prijsuitreikingen, stuurde de tijdswaarneming aan, informeerde zowel de EHBO als de jury en voorzag de speaker van informatie. De rol van Thomas veranderde rond de tiende editie. Hij zet zich tegenwoordig, naast voorzitter Rob Doornbos, vooral in als vicevoorzitter.

”Ja, dat klopt al wil ik dat ook een beetje nuanceren. In het verleden vond ik het lastig om te delegeren en ik wilde altijd van de hoed en rand weten én alles doen maar we hebben veel capabele mensen die zich inzetten voor de Triathlon Klazienaveen. We prijzen ons echt gelukkig met iedereen die ons ondersteunt. Van sponsoren tot aan vrijwilligers. Er zijn hier veel mensen die willen helpen. Coördinator vrijwilliger Bert Neef is altijd van onschatbare waarde geweest en ik ben ook blij met vereniging De Boks die bijdraagt aan de wedstrijd. We zijn tegenwoordig ook actiever in het contact met de media en andere lokale verenigingen. Voor alle activiteiten, zowel voorafgaand aan als tijdens de wedstrijd zijn vrijwilligers nodig. Zonder hen zou de wedstrijd niet bestaan en we proberen dan ook altijd een leuke vrijwilligersavond te organiseren’’, geeft een enthousiaste Thomas aan die tegenwoordig vooral bezig is met het parcours.

”Ik heb nog wel contact met de gemeente voor de vergunning al doet iemand anders de subsidie aanvraag.’’

''Je probeert met een grote groep mensen
alles goed te realiseren en een glimlach
of een bedankje doet dan erg veel met je''

Toekomst ambitie

Gevraagd naar zijn drijfveer, is hij helder in zijn antwoord. ”Als sporters hun ding kunnen doen en blij zijn, dan ben ik ook tevreden. En als je ziet dat iedereen geniet. Dat is een ultiem gevoel. Je probeert met een grote groep mensen alles goed te realiseren en een glimlach of een bedankje doet dan erg veel met je.’’

Met de glimlach op de gezichten van atleten en toeschouwers wil Triathlon Klazienaveen nog lang op deze manier blijven doorgaan. Thomas heeft daarbij nog verschillende ambities.

”We willen weer een NK binnenhalen. De standaard kan op de huidige locatie en als het de middenafstand wordt dan gaan we weer naar het centrum. Daarnaast zou ik graag willen zien dat er een betere afstemming komt tussen organisatoren voor de wedstrijddata en benodigdheden. We kunnen elkaar op diverse vlakken helpen. Zo hebben we in het verleden perfect samengewerkt met Holten. Alleen door onderlinge samenwerking maken we de sport nog groter en mooier. Ik hoop dat we daarin de komende jaren mooie stappen kunnen zetten.’’


Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.