Lifestyle

‘Triathlon van een andere kant’

Leestijd: 2 min

Zonder officials geen triathlons, dus zetten we onze juryleden in de Week van de Scheidsrechter (1 t/m 9 oktober 2022) in het zonnetje. Transition sprak met drie vrouwelijke officials die dit seizoen voor het eerst voor een wedstrijd over de grens gingen. Joke Heijmans ging naar het EK in München.

 

Tien Nederlandse juryleden hadden zich aangemeld voor het EK triathlon in München; Joke Heijmans werd uitverkozen om op kosten van de organisatie te komen jureren. “Toen ze vroegen wie er belangstelling had, heb ik mijn vinger opgestoken. Een wedstrijd in het buitenland leek me wel wat, maar het was zeker een verrassing toen ik hoorde dat van de acht mannen en twee vrouwen, ik het was geworden.”Betrokken blijven

Ze is inmiddels alweer vijf jaar actief als official. “Fenna de Boer hield een paar jaar geleden in de ledenvergadering van TV Dordrecht een vlammend betoog met als boodschap dat er dringend officials nodig zijn om al die triathlons ieder jaar mogelijk te maken. Ik deed zelf net een jaartje aan triathlon en haar betoog raakte me. Ik was destijds de zestig al gepasseerd en het leek me een leuke manier om bij de sport betrokken te blijven voor als ik in de toekomst misschien zelf niet meer aan triathlon kan doen.”

Ze meldde zich aan voor de cursus van de NTB, ging aan de slag als jurylid en is inmiddels ook officialcoördinator in het district West 2 en Zuid. “In februari komen alle coördinatoren uit het hele land een hele zaterdag bij elkaar en worden alle wedstrijden ingevuld. Dat is echt meer werk dan je denkt. Het is vaak een hele puzzel, want zoveel juryleden zijn er niet en tijdens sommige weekenden zijn er gewoon heel veel wedstrijden. En als dan alles netjes ingevuld is, kan het altijd gebeuren dat iemand op het laatste moment moet afzeggen. Dan ga ik mijn hele contactenlijst af en stuur talloze appjes om toch maar genoeg officials bij elkaar te krijgen.”

“Het is vaak een hele puzzel, want zoveel juryleden zijn er niet en tijdens sommige weekenden zijn er gewoon heel veel wedstrijden.”

Joke Heijmans

Flesjes water

Zelf is ze jaarlijks gemiddeld zes weekeinden per jaar in touw als official. Tot voor kort was dat altijd in Nederland, maar in augustus ging ze voor het EK Multisport de grens over. In München controleerde ze als zesde assistent bij het zwemonderdeel of deelnemers wel om de boei heen gingen en niet voorlangs. Later in de wedstrijd deelde ze flesjes water uit aan de gefinishte atleten.

“Het was een heel bijzondere ervaring”, vervolgt ze. “ Meestal zit ik tijdens een wedstrijd achter op een motor, nu zag ik een triathlon eens van een andere kant. Ook was het mooi om zo’n groot evenement van dichtbij mee maken. De locatie van de wedstrijden in het Olympia Park waar de gedenkwaardige Olympische Spelen van 1972 hebben plaatsgevonden en het publiek dat in groten getale aanwezig was, vond ik wel indrukwekkend. Het lijkt me zeker leuk om dit soort wedstrijden in de toekomst vaker te doen. Nu ik met pensioen ben, heb ik daar ook meer tijd voor.”

Word ook official!

Enthousiast geworden en bereid om ook wat terug te doen voor jouw sport? Stuur een mail naar officials@triathlonbond.nl en vraag naar de mogelijkheden voor een cursus bij jouw vereniging/in jouw woonplaats.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.