Avontuur

TwaalfTwintig in de herkansing

Leestijd: 2 min

In 2020 volgde Transition Han Poppema, die bezig was met een bijzonder project. Corona gooide roet in het eten. In 2021 is Poppema fit, enthousiast en gedreven aan de slag gegaan met een nieuwe invulling van zijn missie.

 

Door corona moest een van de grootste triathlonuitdagingen in Nederland ook noodgedwongen stoppen. Drie waren er pas gedaan, drie van de twaalf van het project TwaalfTwintig. Twaalf hele triathlons in twaalf provincies in 2020. Han Poppema, inmiddels 52 jaar oud, was de bedenker en uitvoerder. Niet voor zichzelf, maar voor gehandicapte kinderen met een racerunner, een hulpmiddel om toch zelfstandig te kunnen voortbewegen. Om zijn belevenissen te registreren waren Erik en Jorén Kroon, vader en zoon verenigd in het bedrijf Punch Creative, nauw betrokken bij het plan.
 
 

Door corona laat Poppema, die leraar is op een middelbare school in Woerden, zich niet stoppen. “Ik heb het altijd in mijn hoofd gehouden: ik maak dit project af. Hoe dan ook, wanneer het weer mogelijk is. Aanvankelijk dacht ik eraan om twee hele triathlons per maand te doen om de schade in te halen, maar uiteindelijk besloten we het project voor 2020 te beëindigen.” In de winter kwamen vader en zoon Kroon en Poppema opnieuw bij elkaar. Twaalf triathlons in 2020 doen was niet gelukt door de pandemie, maar in 2021 zou het met een andere aanvliegroute toch mogelijk moeten zijn? In plaats van te starten en finishen in elke provincie van Nederland werd gekozen voor een nieuwe opzet. De start, het zwemmen, zou elke keer plaatsvinden in open water bij Woerden, de aankomst vindt nog wel steeds plaats in de twaalf provincies.


Foto door: Punch Creative

De inmiddels gevaccineerde Poppema, ‘ik ga niet meer ziek worden dit jaar’, is inmiddels halverwege. Het gaat ‘van een leien dakje’ zegt hij desgevraagd. “De komende maanden is het er lekker weer bij, wat dat betreft heb ik de zwaarste triathlons al gehad. Ik start met daglicht en het water is warm. Ik ben weliswaar een jaartje ouder geworden, gelukkig wel, maar dat heeft verder geen invloed. Ik ben fit en herstel voorspoedig van een lange dag sporten. Mijn lichaam is in staat om op elk gewenst moment een hele triathlon te doen.”

Het oorspronkelijke plan van TwaalfTwintig ontstond om het jaarlijkse zwarte gat van Poppema voor te zijn. De atleet uit Linschoten volbracht Challenge Almere, de Swissman Xtreme Triathlon, Austria eXtreme Triathlons en de ICON Xtri in Italië. Na de euforie volgde standaard een dip. Want wat moest hij nu met zijn leven? Waar haalde hij nog voldoening uit? Stiekem had hij een antwoord: de Norseman, de zwaarste triatlon ter wereld. Maar zeven aanmeldingen werden afgewezen. Met elke maand een eigen hele triathlon kon zijn dip nooit lang duren, bedacht Poppema.


 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TwaalfTwintig (@twaalftwintig)


Poppema haalde tijdens de eerste helft van zijn missie bij donateurs al ruim zesduizend euro op, die besteed zullen worden aan racerunners, waarmee gehandicapte kinderen kunnen deelnemen aan sportactiviteiten samen met valide kinderen. Bij de finishlijn in Almere in juni, mocht Poppema daarnaast een cheque van duizend euro in ontvangst nemen namens de medewerkers van Climate for Life.

Plannen voor na 2021 staan intussen ook al. “Mijn hoofd draait altijd door op sportgebied. Ik wil opnieuw proberen mee te doen aan de Norseman, dat moet gewoon een keer lukken. Daarnaast wil ik wereldkampioen worden in mijn leeftijdscategorie in de obstacle running. Dat vereist nog wat training, maar ik ben al twee keer Europees kampioen geweest en een keer tweede van de wereld. Dat moet dit doel ook lukken toch?”


Foto door: Punch Creative


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.