Avontuur

Twiske Swimrunners

Leestijd: 3 min

SwimRun, overgewaaid vanuit Scandinavië, is een van de snelst groeiende duursporten ter wereld en ook in Nederland raken steeds meer mensen enthousiast. Er is nu ook een vereniging die zich specifiek op deze multisport richt. Bij de Twiske Swimrunners kun je je het hele jaar onder deskundige begeleiding voorbereiden op het swimrunseizoen.

 

Het begon allemaal met een dronken weddenschap in 2002. Vier mannen in Zweden daagden elkaar uit om via de talloze eilandjes in de Stockholm archipel naar het eiland Sandhamn te zwemmen en te rennen. De uitdaging groeide in 2006 uit tot een officiële wedstrijd, ÖTILLÖ. ÖTILLÖ – van eiland tot eiland in het Zweeds – stond aan de basis stond van de populaire nieuwe multisportdiscipline SwimRun.

 

SwimRun doe je in wedstrijdverband meestal in een team van twee personen. Zwemmen en hardlopen worden daarbij constant afgewisseld. In een SwimRun zwem je in een speciaal wetsuit, met paddels, een pull buoy en met je schoenen aan. “Plezier en avontuur staan voorop”, vertelt Niels Eering van de Twiske Swimrunners. “Snelheid en eindtijden zijn niet belangrijk, het gaat echt om de beleving. Je wisselt open water zwemmen af met hardlopen in de natuur en je komt op plekken waar je anders nooit komt. Dat is echt magisch.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door twiskeswimrunners (@twiskeswimrunners)


Vijf jaar geleden hoorde Eering voor het eerst over SwimRun. “Ik deed aan hardlopen en mijn sportmaat Joop Schwalbach heeft een achtergrond als zwemmer en triatleet. Samen zijn we gaan swimrunnen in het Twiske, een natuurgebied bij Amsterdam en al gauw sloten meer mensen zich bij ons aan.”

Sinds vorig jaar juni is Twiske SwimRunners een officiële vereniging die ook nog eens bij de NTB is aangesloten. “We merkten dat mensen behoefte hadden aan meer structuur”, vervolgt Eering. “Joop en ik wilden op onze beurt meer mensen laten kennis maken met de sport. We wilden onze passie en kennis overbrengen op anderen en de sport in zijn geheel naar een hoger plan brengen. De keus om ons aan te sluiten bij NTB leek ons het meest logisch. SwimRun is wat laagdrempeliger dan triathlon omdat je geen fiets nodig hebt. Je hoeft er als triatleet ook niks extra’s voor aan te schaffen. In de zomer heb je aan een trisuit, paddels en een paar oude hardloopschoenen genoeg.”

Wie lid wordt van de Twiske Swimrunners kan vier keer per week onder begeleiding trainen. In de zomer wordt er gezwommen in buitenzwembad ‘de Breek’ in Landsmeer en er wordt het hele jaar door getraind in Het Twiske.


SwimRun is wat laagdrempeliger dan triathlon omdat je geen fiets nodig hebt. Je hoeft er als triatleet ook niks extra’s voor aan te schaffen

Het Twiske is een recreatie- en natuurgebied en een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Het ligt ten noorden van Amsterdam-Noord tussen de dorpen Landsmeer, Oostzaan en Den Ilp. Eering: “Het is een prachtig gebied dat is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. We zwemmen en swimrunnen daar in de lente, zomer en najaar, en Joop zwemt nog wekelijks met een kleine groep avonturiers buiten. Trailrunnen doen we er wekelijks: door de weilanden, over de Zanddijk, langs de paddenpoel, over de paardenpaden en langs berkenbosjes, waartussen de Schotse Hooglanders staan te grazen.”

De vereniging telt inmiddels 43 leden en sympathisanten en organiseert in de zomer twee SwimRuns met tijdwaarneming in Het Twiske over 9 en 18 kilometer. “We hopen daar in de toekomst een officiële wedstrijd van te maken, maar nu al komen mensen van heinde en verre – van Zwolle tot België – naar Amsterdam om kennis te maken met de sport. Iedereen die geïnteresseerd is, is sowieso welkom om een keer bij ons mee te komen trainen.”


Dit is Nederlands enige Swimrunnersclub

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.