Lifestyle

Van triathlon naar WK darts

Leestijd: 4 min

Jules van Dongen maakte eind 2023 zijn debuut op het wereldkampioenschap darts. In de dartswereld is de Limburger een vreemde eend in de bijt. Waar veel darters hun carrière begonnen in de kroeg, voltooide ‘The Dutch Dragon’ eerst drie hele triathlons voordat hij zijn proftourkaart veroverde.

Het begin

Jules van Dongen had zich zijn debuut op het WK darts iets anders voorgesteld. In Londen was de Nederlander die uitkomt voor Amerika, al na een ronde klaar. “Ik had me voorgenomen om ongeacht het resultaat te genieten van dit toernooi”, laat Van Dongen vanuit Missouri weten. “Ik speelde de zes maanden voorafgaande aan het WK heel goed en de verwachtingen waren hoog. Het was een mooie ervaring, maar dat ik er meteen uit lag, was wel zuur.”

De 33-jarige Limburger, die voor de liefde in 2013 naar Missouri verhuisde, pakte het darten pas op latere leeftijd op. In Meerssen groeide Van Dongen op in een sportieve familie. “Ik heb getennist en gevoetbald en liep daarnaast hard. Ik droomde ervan om een ultramarathon te lopen, maar vanwege een slechte knie realiseerde ik me al snel dat dat er niet in zou zitten. Toen ik in Amerika op televisie de triathlon op Hawaii zag, leek me dat wel een mooie uitdaging.”

Dat hij nog geen baantje achter elkaar kon borstcrawlen, zag hij niet als een belemmering. “Ik heb met behulp van YouTube video’s beter leren zwemmen, heb vervolgens een triathlonstarterspakket compleet met fiets gekocht en schreef me in voor mijn eerste kwart triathlon.”

Na die kwart triathlon volgde een halve en in 2016 stond hij aan de start van zijn eerste hele triathlon: Ironman Maryland. De triathlon in Cambridge werd in de voorafgaande dagen geteisterd door slecht weer. “Het zwemonderdeel werd geschrapt, het fietsparkoers twintig kilometer ingekort, maar het lopen ging gelukkig wel over de normale afstand, al moesten we op het parkoers tot aan onze knieën door de plassen rennen. Ik was blij dat ik finishte, maar ik was ook wel een beetje teleurgesteld dat de race was ingekort”, blikt hij terug op zijn eerste hele triathlon.

''Ik had me voorgenomen om ongeacht het resultaat
te genieten van dit toernooi”Hoogtepunt

Vrijwel meteen schreef hij zich in voor Ironman nummer twee in Boulder. “Dat was een zwaar parkoers, met veel klimmen. Niet mijn sterkste punt omdat ik met mijn 1.90 vrij lang en dus niet de lichtste ben. Dit keer volbracht ik wel de hele afstand. Ik ben niet zo snel, maar het smaakte wel naar meer.”

Zijn derde hele triathlon deed hij in 2018 in Maastricht. “Dat was wel het hoogtepunt”, blikt hij terug. “Dicht bij mijn ouderlijk huis, al mijn familie langs de kant, maar wel weer loeizwaar. Het zwemmen was zonder wetsuit en het fietsen met de Hallembaye klim en alle andere heuvels heel pittig, en dan natuurlijk nog de marathon door de binnenstad van Maastricht. Mijn vader deed dat jaar mee in een relay. Ik kwam hem tegen op het parkoers en we hebben nog anderhalve ronde samen gelopen.”

 

 

Daarna braken een aantal triathlonloze jaren aan. In 2019 scheurde hij tijdens het voetballen zijn kruisband en meniscus in zijn rechterknie en was hij een jaar aan het revalideren. In diezelfde periode werd zijn eerste kind geboren en brak de coronacrisis uit. “Alles lag stil. Het hotel waar ik als manager werkte, ging op slot. Ik had in mijn kelder een dartsbord hangen en van het een kwam het ander.”

 

Na een aantal online toernooien te hebben gespeeld, won hij vanuit het niets het staatskampioenschap van Missouri. Van Dongen was dertig en vrienden moedigden hem aan iets met dat talent te doen. In 2022 veroverde hij een tourkaart van de Professional Darts Corporation (PDC), stopte hij met werken en sindsdien is hij de enige professionele darter in Amerika. “Het is allemaal heel snel gegaan en mijn triathlonachtergrond heeft daar denk ik wel aan bijgedragen. Mijn techniek is misschien niet de beste, maar ik heb een goede hand-oogcoordinatie én ik heb de wil om te winnen. Mentaliteit is heel belangrijk in het darten. Door mijn ervaring in triathlons, waarin je uren achtereen aan het sporten bent, weet ik wat het is om door te zetten.”

''Ik heb de wil om te winnen''

Balans vinden

Triathlon staat voorlopig even op het tweede plan. “Ik reis voor toernooien continue op en neer tussen Europa en Amerika en met twee jonge kinderen blijft er niet veel tijd over. Ik probeer tussen het reizen door zoveel mogelijk te blijven sporten. Het is moeilijk een balans te vinden, maar als ik niet sport zit ik minder lekker in mijn vel. Ik doe aan stabiliteits- en krachttraining, maar niet te zwaar omdat ik voor het darten geen spierpijn in mijn armen wil krijgen. Lopen doe ik nu vooral op de loopband omdat het in Missouri erg koud is in de winter en mijn fiets is net in orde gemaakt voor als het straks weer beter weer begint te worden.”

Met zijn gespierde lijf valt Van Dongen op in een sport waar niemand opkijkt van een bierbuik. Toernooien worden allang niet meer alleen in kroegen gespeeld, maar darts en alcohol, vaak om de zenuwen in bedwang te houden, zijn nog wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Er wordt door de PDC tegenwoordig wel meer aandacht besteed aan een gezonde leefstijl, maar ik heb mijn concurrenten nog nooit op sporten kunnen betrappen”, lacht hij. “Wat dat betreft ben ik wel een uitzondering.”

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.