Avontuur

Zwemmen, fietsen en lopen door Nederland

Leestijd: 7 min

Eigenlijk zou Jacomina Eijkelboom op 19 mei in Florida beginnen aan de TransAmTri, maar zoals voor zoveel evenementen dit jaar gooide het coronavirus roet in het eten. De vakantiedagen waren al opgenomen en een maand duimen draaien thuis is niet haar stijl. De atlete besloot een rondje door Nederland te triathlonnen.

 

“Dat de TransAmTri niet doorging was een teleurstelling en een opluchting tegelijk”, vertelt Jacomina Eijkelboom. De atelete maakte vorig jaar nog indruk door als snelste vrouw ooit te finishen in de Arch2Arc. Hardlopen van Londen naar Dover, het kanaal overzwemmen naar Calais en dan op de fiets naar Parijs. “Het is natuurlijk hartstikke jammer dat ik nu een jaartje moet wachten, maar ik stond heel erg in dubio. Ik was al aan het afwegen of ik het risico moest nemen om naar Amerika te reizen als het door zou gaan. Nu hoefde ik die beslissing in ieder geval niet zelf te nemen en ga ik gewoon volgend jaar.”

 

Maar een maand thuiszitten? Nee, dat past niet bij Jacomina, die verslingerd is aan duursport en voor wie een uitdaging eigenlijk niet groot genoeg kan zijn. Dus ging ze van #thinkbig in Amerika naar #thinksmall in eigen land. “Ik had toch vrij en ik wilde graag iets speciaals doen in de maand van de TransAmTri”, vervolgt ze. “Reizen ging niet, dus het moest in Nederland gebeuren. Ik dacht er aan om wat triathlons in mijn eentje te doen, maar dat idee wilde maar niet borrelen en bruisen. Totdat Irene Ittmann zei: ‘je moet het samen met vrienden doen en op die manier nieuwe, mooie plekken in Nederland ontdekken’.”

 

Trailangel

‘Someone who provides help, transportation, lodging, or food to a hiker’

“Eén van de redenen dat ik heel graag aan de TransAmTri mee wilde doen was het bikepacking deel. Met je fiets door Amerika trekken en onderweg zelf je eten/drinken en overnachtingen organiseren. De laatste keer dat ik in Amerika was, fietste ik zelfvoorzienend de Great Divide – een mountainbikerit van Canada naar Mexico. De mooiste herinneringen heb ik aan de ontmoetingen met trailangels onderweg. Iedereen is daar zo behulpzaam. Als je ergens naast je fiets op een kaart staat te kijken, komt er altijd wel iemand naar je toe: How are you, where’re you from, do you need help? Ik dacht dat het fenomeen hier niet bestond, maar na mijn oproepje op social media weet ik dat er ook Nederlandse trailangels zijn. Spontane tips, overnachtingen, meesporten, het gebeurde allemaal gewoon. Een enorme bak met energie, vrijgevigheid en spontaniteit kwam mijn kant op.”

Oproepje

Drie dagen voor de oorspronkelijke startdatum van de TransAmTri op 19 mei, plaatste ze een oproepje op Facebook met de vraag waar ze in Nederland zeker moest gaan zwemmen en lopen. Het leverde haar binnen een paar dagen veertig tips op en niet alleen dat. Ook wilden vrienden, (oud)clubgenoten, maar ook bijna vreemden graag mee zwemmen, fietsen en lopen en kreeg ze zelfs uitnodigingen om te overnachten. “Ik kreeg ontzettend leuke, spontane reacties. Zo ben ik mijn route door Nederland gaan plannen. Het doel was om iedere dag minimaal 1/100e van de TransAmTri afstand te doen: dus 500 meter zwemmen, vijftig kilometer fietsen en 5 km lopen. Het hoefde niet groots, ik wilde niet afzien. Het ging om de funfactor, het moest vooral leuk en gezellig zijn.”

De verplaatsingen deed Jacomina op de fiets. Onderweg of op de eindbestemming werd er gezwommen en gelopen. Ze startte de onderneming vanuit huis. Vanuit haar woonplaats Bilthoven fietste ze naar Vinkeveen waar ze samen met Irene een Rondje Eilanden deed – zwemmend van en rennend over verschillende eilandjes in de Vinkeveense Plassen – en vervolgens weer naar huis fietste. Een dag later vertrok ze voor haar tocht door Nederland. De fietstassen gevuld met zwem- en hardloopkleding, makkelijke kleding voor ’s avonds, een toilettas en haar laptop.

‘Heel kort’

Zoveel ultratriatleten zijn er niet in Nederland, dus toen Adrian Kostera het oproepje van Jacomina op Facebook voorbij zag komen, hoefde hij niet lang na te denken. Kostera – die onlangs nog de langste duathlon ooit volbracht (60-900-211) – nodigde haar uit om in Grubbenvorst te komen zwemmen, lopen en logeren. “Ik kende Jacomina niet persoonlijk, maar ik wilde haar wel heel graag ontmoeten”, vertelt Kostera die dit jaar honderd marathons liep in honderd dagen en die later dit jaar een vijfvoudige Ironman wil volbrengen. “Het was wel grappig, want we hebben maar 600 meter gezwommen en 5 kilometer gelopen. Dat is voor ons echt heel kort. Maar het was een heel leuke dag. We hebben vooral veel over onze avonturen gesproken. Ik wilde alle details weten over de Arch2Arc en ik heb haar uitgenodigd voor het WK double Ironman volgend jaar in Litouwen. Ik hoop dat ze meedoet, want ze maakt echt kans op een podiumplaats.”

Hoogtepunten (en een klein dieptepuntje) uit 28 dagen triathlon in Nederland“Vanuit Bilthoven ging het via mijn geboortedorp Zwammerdam en Zierikzee richting Grubbenvorst. Daar woont ultra-triatleet Adrian Kostera. Adrian kende ik eigenlijk alleen via Facebook, maar hij nodigde me spontaan uit om met hem te zwemmen en te lopen en ik mocht ook nog eens blijven logeren.”“Na Limburg ging het richting Berg en Dal waar ik in een hotel zou slapen. Het was eind mei, restaurants waren nog niet open. Schuilend onder een boom, met een cofee to go en een stuk vlaai in een plastic bakje, probeerde ik de rest van de dag te plannen. Ik had niemand om mee te zwemmen en te lopen die dag. Toen vond ik mezelf wel even zielig daar zo in de regen.”“Jan Sollie, een vriend van mij, nodigde me uit om naar Genemuiden te komen. ‘Ik regel jouw dag’, mailde hij mij en dat was heerlijk, want vooral het plannen van de trip – en het inschatten wanneer ik ergens zou aankomen – kostte me veel energie. Meer nog dan het zwemmen, fietsen en lopen. Ik voelde me echt als een koningin die dag.”“Giethoorn is normaal veel te druk en toeristisch voor mij, maar nu was er bijna niemand. Het leek me leuk om in het kanaal te zwemmen. Dat kon, voor tien uur ’s ochtends, voordat de bootjes begonnen te varen. Dat was hartstikke grappig zo onder die bruggetjes door. Na het zwemmen stapte ik op de fiets richting de Col du Vam, een heuse berg in het Drentse landschap.”“Na Groningen wachtte in het Friese Rotsterhaule oud-triatlete Marianne Vlasveld me op. Ik ben met haar naar het Nannewijd gelopen en vervolgens naar de andere kant gezwommen. Daar stonden haar man en kinderen weer met onze loopschoenen te wachten en zijn we naar haar huis teruggerend.”“Op bezoek bij oud-NTB bestuurslid Martin Breedijk in Driehuis. Onderweg ook even langs Amsterdam, omdat een vriendin mij appte dat ze flapjacks had gemaakt. Of ze ze moest brengen of dat ik ze kwam ophalen? Superleuk!”“Twee weken eerder zag ik op Facebook dat Sanne Goossen een rondje door haar woonwijk in Almere had ‘geswimrund’. Ik reageerde dat ik dat ook wel eens wilde doen, en zo nodigde ze me spontaan uit in Almere en kon ik ook nog eens bij haar overnachten.”“Het leek me leuk om in Bunnik te finishen en daar af te spreken met mijn crew die me geholpen heeft met het uitzoeken van de route van de TransAmTri. Samen met hen heb ik gezwommen in de Kromme Rijn en hebben we gelopen door Amelisweerd, met na afloop een pannenkoek. Lekker weer thuis, maar wat een ervaring!”

Uiteindelijk legde Jacomina in 28 dagen 28 zwemkilometers af, 2.200 fietskilometers en 184 loopkilometers. Inmiddels is ze ook alweer aan een nieuwe uitdaging begonnen. “Ik had nog wat vakantiedagen en energie over”, lacht ze. “Iets korter, maar wel intensiever dit keer. Veertien dagen lang doe ik iedere dag een 1/50e deel van de TransAmTri: dus 1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen. Mijn vertrekpunt is Bilthoven waarna ik 50 km fiets, 1 km zwem, 10 km hardloop en dan weer terug.”

Volg de avonturen van Jacomina ook op Facebook.

‘Stoer avontuur’

Irene Ittmann kent Jacomina via haar man Machiel die net als Jacomina bij VASA Sport mountainbike- en langlaufreizen begeleidt. Het tweetal ziet elkaar regelmatig als ze het hele jaar door in buitenwater zwemmen. “Zelfs als de ijspegels aan het trapje hangen”, lacht Irene. “Jacomina is dus wel gewend aan de kou en hoefde voor dit rondje door Nederland dan ook geen wetsuit mee te nemen.” Het was Irene die Jacomina een laatste zetje gaf om een rondje door Nederland te maken. “Ze wilde het eigenlijk vanuit huis doen en ik bood aan om dan een keertje mee te doen. Zo is het idee ontstaan om vrienden uit het hele land mee te vragen.” Irene was er bij op de eerste dag in Vinkeveen, in De Hoef en op de een na laatste dag in Almere. “Ik vind het heel stoer van Jacomina. Ik zou zo’n avontuur niet zo snel in mijn eentje beginnen, maar zij doet het gewoon!”

TransAmTri

De TransAmTri is een ultratriathlon dwars door Amerika. Op 19 mei zou Jacomina in Florida, aan de oostkust van de Verenigde Staten, Lake Cane in duiken. Het plan was om 28 dagen later aan de andere kant van het land, net boven Los Angeles, de finishlijn te passeren. Na in totaal 50 kilometer zwemmen, 5.000 kilometer fietsen en 500 kilometer lopen.


 

Dit artikel is onderdeel van de special Nieuwe Wereld   

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.