Training

Zwemmen
in (ijs)koud
water

Leestijd: 3 min

Waar de een absoluut niet van plan is een wak te hakken, zwemt de ander zelfs nog zonder wetsuit in het buitenwater. Maar bikkels zijn het allebei: Irene Kerkdijk en Carlo Pappot. Ondanks de inmiddels lage temperatuur van het buitenwater, zwemmen de triatleten ‘gewoon’ door. Een uitkomst toen de zwembaden weer dicht gingen en een voornemen als ze weer open zijn.

 

Een wetsuit? Welnee, een echte ijszwemmer heeft dat niet nodig. Want zo mag Carlo Pappot, naast triatleet ook official bij de NTB, zichzelf wel noemen. “Drie jaar geleden heb ik eens pre-season triathlon gedaan toen er nog ijs lag. Dat hebben we toen met een dranghek gebroken”, lacht Pappot. “Toen zwom ik met een wetsuit, maar afgelopen winter heb ik ook wel eens zonder wetsuit gezwommen in water dat kouder was dan vijf graden. Dan noemen ze het officieel ijszwemmen.”

Uitstellen

Zwemmen in het binnenbad doet hij al anderhalf jaar niet meer. “Ik krijg dan vaak last van mijn bijholtes en niesaanvallen die wel een half uur duren. In het buitenwater kun je bovendien altijd terecht dat is wel makkelijk. Echt koud heb ik het niet zonder wetsuit, maar dat komt misschien omdat ik een redelijk vetpercentage heb. Ik zwem ook nog met een gewone badmuts.  Ik probeer het dragen van een wetsuit en andere accessoires nog even uit te stellen.”

 

Pappot zwemt een keer in de week met Sabine de Vries in Loosdrecht, gevolgd door een stuk hardlopen. Daarnaast is hij iedere zaterdag met zwemmaatje Bert van Rossum te vinden in een veenplas in natuurgebied Botshol bij Vinkeveen. “Belangrijk is om in ieder geval iets te eten voor het zwemmen. Zwemmen in koud water kost veel meer energie dan in warm water.”

“Pas op voor de ‘afterdrop’. Als je je na het zwemmen weer warm hebt aangekleed, dan krijg je het pas echt koud.”

Carlo Pappot

Ook is het oppassen voor de ‘afterdrop’, waarschuwt Pappot. “Als je je na het zwemmen weer warm hebt aangekleed, dan krijg je het pas echt koud. Door het koude water verkleinen de bloedvaten in de huid zich om de kerntemperatuur op peil te houden. Na het zwemmen verwijden die bloedvaten zich weer waardoor koud bloed je lichaamstemperatuur verder naar beneden haalt. Je kunt dan erg gaan rillen. Langzaam opwarmen met een kopje koffie is het beste. Spring niet meteen onder een hete douche, want dat is niet goed voor je bloeddruk.”

Geen fan

In tegenstelling tot Pappot vond Irene Kerkdijk openwaterzwemmen tot voor kort maar niks, ondanks dat ze goed kan zwemmen. Maar dit najaar kreeg ze ineens de smaak te pakken. “Het donkere water, de diepte, de vissen, nee ik was geen fan. En zwemmen in een wetsuit vond ik al helemaal vreselijk, daar krijg ik zo’n claustrofobisch gevoel van”, vertelt ze. “Dit seizoen heb ik eigenlijk ook bijna niet buiten gezwommen. Er waren toch geen wedstrijden waarop ik me moest voorbereiden.”

Totdat er eind september toch nog een wedstrijd aan de horizon verscheen. “Ik zou met een team van onze club tijdens de triathlon in Ouderkerk aan de Amstel meedoen aan de teamrelay. Het was al bijna herfst en niet meer zo warm en omdat we toch wel voorbereid wilden zijn op het koude water, zijn we twee keer per week buiten gaan zwemmen.”

Tot haar verbazing blijkt het zwemmen in buitenwater leuker dan gedacht. “Ik vind het echt heel erg leuk. Omdat ik zo met de kou bezig ben, heb ik geen tijd meer om aan andere dingen, zoals die vissen, te denken. En ook toen de watertemperatuur verder begon te zakken, zijn we gewoon buiten blijven zwemmen. In het begin denk je ‘dit kan gewoon niet’. Ik begon dan ook met schoolslag en een waterpoloslag zodat ik mijn hoofd niet in het water hoefde te leggen, maar op een gegeven moment went het.”

“In het begin denk je ‘dit kan gewoon niet’, maar op een gegeven moment went het.”

Irene Kerkdijk

Als ze met haar clubgenote Suzan Tuinier – die in Haarlem in een kantoor langs de Ringvaart werkt – op vrijdag in plaats van de vrijdagmiddagborrel het kanaal inspringt, laten verraste automobilisten hun goedkeuring weten door op de claxon te drukken. “Echt hilarisch”, lacht ze. Hoe lang ze het buitenzwemmen nog vol gaat houden, weet Kerkdijk niet. “Ik heb inmiddels een duikhoodie, handschoenen en sokken, maar ik ga echt geen wak hakken.”

 


 

Dit artikel is onderdeel van een vierluik. Lees ook deel 1 ‘Wij zwemmen door’, deel 3 ‘Nog geen reden om te stoppen‘ en deel 4 ‘De kick of pure noodzaak‘.. Want er zijn meer triatleten die half november nog maar al te graag een duik in het buitenwater nemen. Zo ook Jacomina Eijkelboom, die je ongetwijfeld nog kent van de ultra-uitdagingen die ze eerder aanging.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jacomina (@jacominaeijkelboom)

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.