Avontuur

8 eilanden, dagen en hele triathlons

Leestijd: 5 min

Hitte, passaatwinden, slaapgebrek en hallucinaties; Matthieu Bonne liet zich er niet door van de wijs brengen. De 28-jarige Belg volbracht in mei van dit jaar de 8Islands. Dat zijn acht hele triathlons binnen acht dagen op acht verschillende Canarische Eilanden.

 

Hij beklom de Mont Blanc, liep de Marathon des Sables, zwom het Kanaal over van Engeland naar Frankrijk, zwom langs de gehele Belgische kust en voltooide een 1.224 kilometer lange fietsronde door België in iets meer dan 53 uur. Ook deed hij mee aan Kamp Waes, de Belgische tegenhanger van Kamp Van Koningsbrugge, waarin gewone burgers de zware opleiding van de Special Forces doorlopen. Al die ervaringen nam Matthieu Bonne mee in het ultieme avontuur: 8Islands.

 

Het was niemand minder dan Luc van Lierde die Bonne op het spoor bracht van 8Islands. De tweevoudig wereldkampioen Ironman wist dat de Spanjaard Josef Arjam in 2012 en 2013 twee pogingen had gedaan om in zeven dagen zeven hele tri-athlons op de Canarische Eilanden te volbrengen, maar daarin niet was geslaagd. “Ik heb een diepe band met de Canarische Eilanden”, vertelt Bonne die parttime als lifeguard in een zwembad in Brugge werkt. “Ik ben een echt natuurmens en hou van de zon, de zee en de bergen. Ik was tijdens mijn reizen al op veel eilanden geweest en heb daar echt mijn hart verloren. Voor mij was het de ultieme uitdaging.”

 

 

Extra eiland

Nadat Bonne zich in zijn nieuwe avontuur verdiepte, deed hij een ontdekking die de onderneming er niet makkelijker op maakte. Het bleek dat in 2018 het eiland Graciosa, 2 kilometer ten noorden van Lanzarote en 29 vierkante meters groot, toegevoegd was als achtste hoofdeiland van de Canarische Eilanden. “Er zijn geen asfaltwegen op Graciosa, dus dat betekende dat ik het 180 kilometer lange fietsonderdeel op de mountainbike zou moeten afleggen.”

De onderneming begon op 5 mei op La Palma, het meest noord-
westelijke eiland van de archipel in de Atlantische oceaan. Het eiland werd als startlocatie gekozen vanwege de passaatwind die meestal vanuit het noordoosten blaast en het feit dat Bonne er voor koos om per zeilboot van het ene naar het andere eiland te reizen. “La Palma, El Hierro en La Gomera zijn erg bergachtig. Er is bijna geen meter vlak. Het zou heel zwaar worden, dus het was fijn dat dat in het begin zat.”

De eerste dag op La Palma, die zwaarder was dan gedacht, werd gevolgd door een korte nacht op de zeilboot. “Ik liep bijna slaapwandelend de zee in op El Hierro”, lacht Bonne die vanaf El Hierro naar La Gomera zeilde. “La Gomera is het meest bergachtige eiland, maar we hebben geprobeerd om een zo vlak mogelijk fietsparcours te vinden. Het werd uiteindelijk een rondje van 5 kilometer dat ik 35 keer heb afgelegd.”

"Er zijn geen asfaltwegen op Graciosa, dus dat betekende dat ik het 180 kilometer lange fietsonderdeel op de mountainbike zou moeten afleggen."

Foto door: Stefanie Reynaert

Gebrek aan slaap

Het zeilavontuur begon op de vierde dag bijna zijn tol te eisen. Na een ruwe nacht, waarin Bonne van links naar rechts door de hut werd geslingerd, begon hij op Tenerife aan zijn vierde triathlon. “Ik had last van mijn enkel, mijn knie en mijn rug. En door mijn gebrek aan slaap vreesde ik echt dat ik de dag niet zou gaan overleven. Maar dan spring je in het water, kom je weer in je routine en dan vind je toch weer de kracht om verder te gaan. Het parcours op Tenerife was redelijk vlak. Ik zag het van tevoren als een verkapte rustdag, maar mentaal was dit echt de zwaarste dag.”

Bonne besloot in overleg met zijn begeleidingsteam de plannen na de finish op Tenerife om te gooien. In plaats van op de zeilboot, sliep hij die nacht in een hotel en vloog hij in de vroege ochtend van Tenerife naar Gran Canaria. “Ik had een goede nachtrust nodig om goed te kunnen herstellen”, vervolgt hij.

De zesde triathlon op Gran Canaria werd de minst leuke. “Om de meest vlakke route te kunnen rijden, reed ik op drukke wegen tussen de toeterende auto’s. Dat was niet fijn.” Het volgende eiland, Fuertaventura, maakte een dag later veel goed. “De natuur is heel mooi en ik voelde me fysiek ook goed, maar het was weer een heel zware dag. Ik kreeg hallucinaties door het slaapgebrek, begon dingen te zien die er niet waren, zoals rare figuurtjes en wezentjes. Gelukkig had ik daar tijdens Kamp Waes al eens eerder mee te maken gehad. De ervaring die ik daar heb opgedaan, heeft me er die dag doorheen gesleept.”

Einde in zicht

Na de finish op Fuertaventura, begon Bonne er voorzichtig in te geloven dat hij het avontuur ook echt tot een goed einde zou kunnen brengen. “Tot dan toe was het echt van dag tot dag overleven, maar met nog maar twee dagen te gaan kwam het einde langzaamaan in zicht.” Het was een winderige dag op Lanzarote, de plek waar tijdens een trainingskamp met Luc van Lierde het idee voor 8Islands was ontstaan. “De wind in combinatie met de bergen is heel wreed. Negatieve gedachten probeerde ik te onderdrukken door me te focussen op de natuur en niet op het afzien.”

En toen was er nog maar één eiland te gaan: La Graciosa. Bonne had de route, uitgestippeld door zijn lokale gids, op Graciosa van tevoren niet verkend. “Ik wilde het mysterie van dit achtste eiland in stand houden, maar misschien was het ook wel uit zelfbescherming.” Hij lag die morgen extra vroeg in het water. “Wilde ik de challenge binnen acht dagen volbrengen, dan moest ik voor middernacht finishen.” Tijdens het mountainbiken op de onverharde route lag hij goed op schema, maar 20 kilometer voor het einde leek het avontuur plots tot een halt te komen. “Ik vloog over de kop, maar gelukkig hield ik er alleen schaafwonden aan over”, blikt Bonne terug op het mountainbikeonderdeel waar hij exact tien uur voor nodig had.

Foto door: Stefanie Reynaert

"Negatieve gedachten probeerde ik te onderdrukken door me te focussen op de natuur en niet op het afzien."

Foto door: Stefanie Reynaert

Zwaarste avontuur

Uiteindelijk bereikte hij ruim een half uur voor middernacht euforisch de finishlijn. Op de teller in totaal 30,4 kilometer zwemmen, 1.440 kilometer fietsen en 337,6 kilometer lopen. “Van alle dingen die ik heb gedaan, was dit zeker het zwaarst. Er wordt me nu al gevraagd wat mijn volgende uitdaging zal zijn. Ik heb me anderhalf jaar voorbereid op 8Islands en al mijn eerdere avonturen kwamen in deze uitdaging bij elkaar. De cirkel lijkt daarmee rond. Ik ben nog zeker niet uitgeavonturierd, maar ik heb nog niks nieuws in de planning. Ik heb tijd nodig om dit te laten bezinken en wil nog niet te ver vooruitkijken. Nu is het enige wat we hebben.”

 

Foto door: Stefanie Reynaert


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.