Lifestyle

Terug naar toen met Bas Groothedde

Leestijd: 3 min

Alles wat je nodig hebt: Consistentie, geduld en doorzettingsvermogen

 

 

Veel trainen, doelen stellen, nieuwe spullen aanschaffen: als beginnende triatleet komt er veel op je af. Bas Groothedde (51), begeleider van (startende) triatleten en auteur van een handboek over triathlon, weet er alles van. ‘Jezelf een realistisch en eendimensionaal doel stellen is heerlijk; het gewone leven is veel complexer, toch?’ 

 

 

Frequentie is belangrijker dan volume. Doe, als vierde onderdeel, aan krachttraining. Neem een coach in de arm. Begin niet binnen een jaar aan een hele triathlon. Train consistent, laat je niet gek maken door anderen, heb vertrouwen in het proces. Beginnende triatleten die deze tips van Bas ter harte nemen, gaan veel plezier beleven aan deze mooie sport. 

''Ik trainde te veel en te intensief. Eigenlijk deed ik maar wat''



Je bent auteur van het boek ‘Triathlon, handboek van start tot finish’. Hoe en wanneer ben je zelf gestart?  

“Dat was in 2015. Ik was 43 jaar, een laatbloeier. Vanwege een rare knieblessure kon ik alleen nog rechtdoor lopen en fietsen. Na de Ronde van Vlaanderen vroeg een vriendin wat mijn volgende sportdoel zou zijn. ‘Ironman Hawaï’, riep ik. Ik had gave beelden gezien van die wedstrijd. Het was meer een droom dan een realistisch plan, maar ik ben toen wel begonnen met triathlon. Mijn eerste wedstrijd was een standaard afstand. Ik startte bij het zwemmen voorin en vervolgens zwom iedereen over me heen. Prachtig.” 

 

Veel beginners willen te snel. Was je zelf ook zo iemand?  

“Zeker! Ik trainde te veel en te intensief. Eigenlijk deed ik maar wat. Nu raad ik iedere starter een coach aan die zorgt voor structuur en fungeert als vraagbaak. Voor veel starters is dat echter een stap te ver, daarom ben ik met Apex Triathlon begonnen. Als coach op afstand help ik met het maken van trainingsschema’s, dat inpassen in drukke levens en waar nodig vragen beantwoorden. Op dit moment begeleid ik ruim zestig triatleten, waaronder veel beginners. Het is belangrijk om stabiel en consistent te trainen. Frequentie is belangrijker dan volume. Ben je moe of druk? Haal een training niet in, maar sla hem over. Consistentie, geduld en wat doorzettingsvermogen is alles wat nodig is.’’ 

 



Wat is de grootste valkuil voor beginnende triatleten? 

“Te hard van stapel lopen. Neem een lange duurloop in hartslagzone 1. Mensen denken: het gaat niet hard genoeg, ik kan nog praten, iedereen haalt me in, ik doe er een tandje bij. Doe het niet. Het kan leiden tot overbelasting of serieuze blessures. Kijk niet naar anderen. Als iemand sneller is, lekker laten gaan. Een beginner die zich netjes aan het schema houdt, maakt heel snel progressie: na vier weken ga je het ineens merken.” 

 

 Waarom zijn krachttraining en oefeningen voor stabiliteit en mobiliteit belangrijk?  

“Je gaat er beter van zwemmen, je zit mooier op de fiets en je loopt hoger. Het is misschien niet ‘sexy’ en het voelt niet altijd aan als training, maar het is de kern van een sterk en trainbaar lichaam. Denk aan squatten, planken en yoga-achtige oefeningen. Doe dit voor of na het zwemmen, fietsen of lopen. Je kunt zelfs oefenen tijdens het tandenpoetsen door op één been te staan.” 

 

Triathlon staat bekend als een dure sport. Welke tips heb je voor de aanschaf van spullen? 

“Je hoeft geen duizenden euro’s aan een racefiets uit te geven om een fantastische triathlon te ervaren. Goede loopschoenen zijn wel cruciaal. En een goed trisuit is ook prettig. Een wetsuit? Die kun je ook huren. Een sporthorloge is handig als je met hartslagzones traint, maar geen must. En een vermogensmeter is – zeker in het begin – echt niet nodig.’’ 

Wat is een realistisch doel voor starters?  

“Kies in je eerste jaar voor korte wedstrijdjes: een achtste triathlon of misschien een kwart. De voldoening van deze races is heel groot. Het is risicovol om direct toe te werken naar een langere afstand. Het leidt tot blessures. Neem de tijd. Een hele triathlon is echt niet het hoogst haalbare en kun je beter pas doen als je minstens drie jaar bezig bent.” 

Jouw Hawaï-droom is in 2022 uitgekomen. Was het je mooiste race?  

“Nee, dat was Ironman Tallinn in Estland, waar ik mij kwalificeerde voor Kona. Op Hawaï had ik mijn dag niet. De laatste kilometer was echter fantastisch, met al die mensen langs de kant, inclusief mijn vrouw en twee kinderen. Die finish voelde wel heel bijzonder.” 

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.