Lifestyle

Andere focus
maar hoop
op actie blijft

Leestijd: 3 min

Derk de Korver had zich zijn eerste seizoen als professioneel triatleet iets anders voorgesteld. En ook Sarissa de Vries moest zichzelf zien te herpakken toen de ene na de andere wedstrijd werd afgelast. Hoe trainen de atleten nu zonder concreet wedstrijddoel?

 

Lees ook ‘Trainen zonder een concreet doel’ deel 1 met Louis Delahaije, Rachel Klamer en Jetze Plat, deel 2 met Els Visser en Evert Scheltinga en deel 3 met Jorik van Egdom en Margret IJdema.

Derk de Korver kwam in december nog wel in actie in de Ironman70.3 Indian Wells, maar het is afwachten of er nog andere wedstrijden volgen dit jaar. “Die eerste wedstrijd verliep niet helemaal zoals gehoopt”, vertelt De Korver die in 2014 naar Amerika verhuisde. “Ik kreeg tijdens het lopen problemen met mijn onderrug, maar ik was gelukkig niet laatste. Het was zeker een eyeopener. Het zwemniveau ligt heel hoog en op de fiets is een profwedstrijd ook heel anders dan in een agegroup-race waar je makkelijker in het veld naar voren kunt fietsen. Het is veel strategischer.”

Elastieken

De Korver die sinds 2019 in Los Angeles woont en werkt, besteedde deze winter veel tijd aan het zwemmen. “Totdat alle zwembaden dicht gingen. Ik heb de afgelopen tijd veel dryland- en corestrength-oefeningen gedaan en met elastieken gewerkt. Maar eind april ben ik toch maar buiten gaan zwemmen, daar had ik wel behoefte aan. De stranden waren officieel nog dicht, maar ik heb een plek gevonden waar vroeg in de ochtend niemand komt, dus daar heb ik bij zonsopgang in zee gezwommen.”

“Ik heb voor deze periode als doel gesteld dat ik mijn kracht op de fiets ga verbeteren.”

Derk de Korver


Zijn focus lag de afgelopen tijd op het fietsen. “Ik heb voor deze periode als doel gesteld dat ik mijn kracht op de fiets, mijn ftp, ga verbeteren. Ik fiets veel op de hometrainer in de garage en in het weekend ga ik voor een langere rit de bergen in, dat is de enige plek waar je hier rustig kunt fietsen.”

 

Ondanks de coronamaatregelen, aan motivatie geen gebrek bij de atleet. “Ik heb er niet zoveel moeite mee om mezelf te blijven motiveren. Ik race nu bij de professionals, maar ik werk ook nog gewoon fulltime en triathlon is vooral een hobby. Ik heb er veel lol in en hou van de routine die het zich meebrengt. Wat dat betreft is er voor mij weinig veranderd. Wel hoop ik dit seizoen nog een keer in actie te komen. Ik heb in mijn hoofd dat dat gaat gebeuren. Hopelijk ergens aan het einde van het jaar.”

In voorbereiding

Ook Sarissa de Vries hoopt dit seizoen nog in actie te komen. “Ik ben in voorbereiding op het WK in Almere en daar blijf ik me op focussen. Ik merkte aan mezelf dat ik me wat down begon te voelen door al de wedstrijden die afgelast werden, maar zolang ik nog hoop had, voelde ik me beter. Ik ga er dan ook vanuit dat Almere doorgaat en als dat niet zo is, dan deal ik daar op dat moment wel mee.”

De Vries heeft ook nog de Challenge in Samorin op het programma staan. “Deze is verzet naar 16 augustus. Als beide wedstrijden niet doorgaan, dan hoop ik aan het einde van het jaar nog ergens een wedstrijd in te kunnen plannen.”

“Ik heb nu meer tijd om zelf de trainen. Dat geeft me ook de kans om aan de basis te kunnen werken.”

Sarissa de Vries

Om door te kunnen trainen, zette de meervoudig Nederlands kampioene een opklapbaar zwembad in de achtertuin. “Ik heb het wel geprobeerd hoor in een zijtak van de Maas, maar ik vind het maar koud en het water is niet al te schoon. Vandaar dat ik een zwembad gekocht heb. Dat voelt anders dan gewoon zwemmen, maar het is beter dan alleen de krachtoefeningen die ik de eerste weken gedaan heb.”

Voldoening

Naast professioneel triatlete is De Vries ook triathlontrainer. “Door het coronavirus heb ik het de afgelopen weken minder druk gehad. Ik coach atleten online, dus dat gaat gewoon door, maar ik geef ook zwemlessen en zwem- en looptrainingen bij Triathlon Club Maastricht. Dat ligt momenteel helemaal stil, dus ik heb meer tijd om zelf te trainen.”

“Dat geeft me ook de kans om aan de basis te kunnen werken”, vervolgt De Vries. “Iets wat er de afgelopen jaren een beetje bij in is geschoten. Ik train ook nog gewoon volgens een schema. Trainen vind ik heel leuk en het geeft ook structuur aan mijn dag. Als je de dag begint met een training, dan kun je dat in ieder geval wegstrepen en dat geeft veel voldoening. Zeker in een tijd waarin alles onzeker is.”

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.