Avontuur

CrossTriNL: een terug- en vooruitblik

Leestijd: 3 min

Nederland heeft sinds 2022 een eigen crosstri- en crossduathlonteam. Een team dat zich volledig richt op beide disciplines. Uniek? Zeker. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. De ondertussen 43 atleten van CrossTriNL weten dat ze wereldwijd het eerste team zijn dat zich volledig richt op de crossdisciplines. Het jaar 2023 was voor het off-road team een jaar van groei: van 12 naar 43 leden en alles wat daarbij komt kijken. 

 

CrossTriNL begon in 2022 met vier teamleden die crosstriathlon al eerder in hun hart hadden gesloten: Wouter Dijkshoorn, Ralph van Dijk, Casper van de Kamp en Mark Waaijenberg. Samen wilden ze een stevige impuls geven aan crossduathlon en crosstriathlon – disciplines die toch wat minder bekend lijken dan triathlon zelf. Het blijft een combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen, maar bij de cross krijg je bij het fietsen en lopen een échte bonus. De parcoursen zijn uitdagend, je sport vaak in prachtige natuur en je moet elke seconde alert zijn. Het meer technische karakter van de wedstrijden geeft je ook de gelegenheid om regelmatig de druk van de benen te halen: niet alleen in afdalingen, maar ook bij het draaien en keren op bochtige parcoursen. En als je het aan de crossatleten vraagt: crosstri- en crossduathlon is allemaal wat meer gemoedelijk, gezellig en ontspannen als het gaat om de sfeer. Mark Waaijenberg blikt namens het team terug en kijkt vooruit naar het nieuwe seizoen!Terugblik tijdens de teamdag

“De tweede CrossTriNL teamdag van 18 november jl. stond in het teken van elkaar ontmoeten en terug- en vooruitkijken. Op deze dag kon het mountainbiken niet ontbreken: de atleten verkenden de nieuwe MTB-route in Soest onder leiding van teamleden Koen de Leeuw, Lucas Goené en Willemijn Fuite. Daarna maakten de atleten kennis met boulderen, dat het mountainbike- en trailrungevoel naar boven haalde: tactisch de juiste lijn kiezen en daardoor de flow ervaren: heerlijk! De dag werd beëindigd met een heerlijke maaltijd en een ‘Streekje’ in het proeflokaal van partner vandeStreek.

Er werd ook teruggekeken op de individuele races van teamleden: zoals de crosstriathlons in Gasselte, Renkum en op Ameland. Maar ook die tijdens internationale wedstrijden, waar de atleten vooral goed vertegenwoordigd waren tijdens de Xterra wedstrijden in België (+/- 25 teamleden), Italië, Griekenland, Tsjechië en Duitsland. Én natuurlijk op de Europese en Wereldkampioenschappen. Als team zijn dat de bijzondere momenten: met zijn allen aan de start staan van een grotere wedstrijd.”

Vooruitkijken naar 2024

“De dag leverde veel ideeën op om de crossdisciplines, het team én elkaar nog sterker te maken. We verleggen onze aandacht van groei in 2023 naar impact in 2024: hoe kunnen we als team nog meer bijdragen aan de crossdisciplines. Niet alleen voor de teamleden, maar voor iedereen die enthousiast is (of wordt) van de cross. Er werd gedroomd van crosstriathlon als Olympische sport (ja, dat zal impact hebben), maar er werd ook gesproken over de plannen voor 2024. En dan is het mooi dat niet alleen CrossTriNL bezig is met 2024, maar ook vele anderen zoals organisatoren van crosswedstrijden (zonder hen zijn we nergens) en de NTB: het meerjarenbeleid van de bond, dat op het NTB-congres werd toegelicht, voorziet weer in een jaarlijks NK crosstri- en crossduathlon (terug van weggeweest). De ambitie is er om in de crossdisciplines wereldwijd een top-8-positie na te streven. Als laatste, maar niet onbelangrijk, een vaste plek voor de multisportdisciplines in de atletencommissie van de NTB. De crossdisciplines gaan een prachtige toekomst tegemoet!”

"Er werd gedroomd van crosstriathlon als Olympische sport."

CrossTriNL staat voor de crossliefhebber klaar

CrossTriNL houdt op de website een uitgebreide kalender bij van alle crosswedstrijden in Nederland en daarbuiten. Samen optrekken is wat CrossTriNL een echt team maakt: samen trainen, samen reizen naar de wedstrijden in het buitenland, samen de parcoursen verkennen, samen successen en teleurstellingen delen én elkaar helpen: “Welke buitenlandse wedstrijden mag je niet missen?” of “Hoe kom ik op technische afdalingen veilig beneden?” zijn vragen die beantwoord worden voor elkaar.

Het team is een sterke combinatie van elite- en U23-atleten en agegroupers van verschillend niveau, die elkaar helpen in het beter worden, waar het accent ligt op het mountainbiken en trailrunnen. CrossTriNL organiseert vier keer per jaar een dag voor leden én niet-leden met meerdere clinics. Meer informatie over het team vind je hier

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.