Lifestyle

De gids naar je eerste triathlon

Leestijd: 8 min

De Start2Tri-cursussen, die door het hele land heen worden georganiseerd, brengen jaarlijks een groot aantal mensen op de been. Ze zijn een laagdrempelige manier om kennis te maken met onze sport. Triathlon is voor buitenstaanders tenslotte vaak een brug te ver. Voor de één is Start2Tri een mooie, maar eenmalige ervaring. Voor de ander is het een opstapje naar meer, want het werkt al snel verslavend.


DTC Heerhugowaard

De zomercursus van DTC Heerhugowaard, die nieuwe triatleten voorbereid op de Stad van de Zon Triathlon in juni,  bestaat al sinds 1999. Het doel van het toenmalige bestuur was mensen te enthousiasmeren voor de triathlonsport en daarmee ook de vereniging. “We vinden het heel leuk om mensen een sportieve ervaring op te laten doen.”

 

Boodschappenfiets

Breedtesport staat hoog in het vaandel bij DTC Heerhugowaard. De cursus die de vereniging aanbiedt, is dan ook heel laagdrempelig. “Iedereen kan meedoen en dat resulteert vaak in een bont gezelschap”, vertelt Carla Broers die in 2018 zelf meedeed, verslingerd raakte aan de sport en tegenwoordig de cursus coördineert. “Het enige wat je nodig hebt is een zwempak en een fiets. Er zijn zelfs mensen die op een boodschappenfiets hun eerste triathlon hebben gedaan. De rest kun je allemaal wel bij ons lenen.”

De zomercursus trok de afgelopen jaren gemiddeld 15 tot 25 enthousiastelingen. Na twee covid-jaren waarin de cursus niet door kon gaan, was er dit voorjaar dan eindelijk weer een nieuwe lichting cursisten. “Vanwege de lockdown waren we lang niet zeker of de cursus dit jaar wel door kon gaan en zijn we pas laat begonnen met werven. We hadden uiteindelijk maar vijf deelnemers, maar dat mocht de pret niet drukken. Al was het er maar eentje, doorgaan zou het. We vinden het gewoon heel leuk om mensen een sportieve ervaring op te laten doen in een tak van sport die ze niet kennen.”

De deelnemers kunnen gedurende zeven of acht weken iedere week aan een zwem-, loop- en fietstraining meedoen. “De cursisten trainen mee tijdens onze reguliere trainingen, maar er is wel een extra trainer, zodat ze de volle aandacht krijgen”, vervolgt Broers. “We starten met een informatiebijeenkomst en we verzorgen ook combi- en wisseltrainingen. Daarnaast hebben we een speciale appgroep, waarin mensen terecht kunnen met vragen. Heel handig, want iedereen kan meelezen en heeft dan misschien ook iets aan de antwoorden.”

De Stad van de Zon Triathlon begin juni in Heerhugowaard is het hoogtepunt waar alle cursisten naar toe werken. “We zorgen dat iedereen weet wat er in de laatste week moet gebeuren. Dat ze wat gas terugnemen bijvoorbeeld. Ook geven we informatie over wat je het beste een dag voor de triathlon kunt eten en op de dag zelf. Zelf begeleid ik de cursisten voor de start van de wedstrijd. Ik help mensen met het inrichten van de wisselplek, doorloop de wisselzone met ze – waar kom je er in, waar staat de fiets, waar moet je er weer uit – en vang ze na afloop weer op.”

Er zijn zelfs mensen die op een boodschap-penfiets hun eerste triathlon hebben gedaan.

Mooi meegenomen

Na de cursus kunnen deelnemers nog twee weken gratis mee blijven trainen. “We informeren daarna altijd nog even of mensen nog meer triathlons willen gaan doen of dat ze misschien lid willen worden. We houden er ieder jaar wel nieuwe leden aan over. Daar zit overigens geen hele marketingstrategie achter. We vinden het leuk om mensen kennis te laten maken met onze sport, helpen ze graag op weg en als ze uiteindelijk lid worden, is dat mooi meegenomen.”


TLV De LangstRaat Waalwijk

TLV De Langstraat organiseert jaarlijks twee Start2Tri-cursussen. De ene cursus is voor de jeugd, de andere voor volwassenen. Trainer Ad Schoonderbeek is sinds de start van de cursus tien jaar geleden betrokken. “Ik vind het heel leuk om beginners te coachen. Er valt zoveel te leren.”

 

Nieuwe aanwas

Tijdens de Start2Tri-cursus in Waalwijk oefenen de deelnemers de beginselen van de drie triathlononderdelen. Ook zijn er wisseltrainingen en diverse clinics over bijvoorbeeld de wedstrijdvoorbereiding. Gemiddeld blijft 50 tot 60 procent van de deelnemers na de cursus in Waalwijk hangen. Al was nieuwe aanwas in eerste instantie niet het doel van de cursus. “We zijn als vereniging al best groot”, vertelt Schoonderbeek. “De cursus helpt ons vooral om een evenwichtige balans te houden. Soms lijkt het ledenbestand wat te verouderen, maar dan komen er via de cursus vaak weer wat jongere mensen bij. Dat zorgt voor een mooi evenwicht.”
Schoonderbeek verzorgt bij TLV De Langstraat de zwemtrainingen voor de Start2Tri-cursisten. “Zwemmen is voor veel deelnemers het lastigste onderdeel. Er komt heel veel techniek bij kijken. We gaan daar dan ook heel intensief mee aan de slag. Ik vind het heel leuk om beginners te coachen. Er valt zoveel te leren. Het is heel mooi als je de vooruitgang ziet. Dat geeft veel voldoening.”

De deelnemers in Waalwijk beginnen in het binnenbad, maar verhuizen na een paar weken naar het buitenwater. “Zwemmen in open water is een heel ander fenomeen. Het water is kouder, sommige mensen vinden het donkere water ook wat eng en zijn onzeker in het begin. We geven dan ook alle deelnemers een zwemboei en we bouwen de afstanden langzaam uit.”

Alle tips en trucs die van pas kunnen komen in het eerste onderdeel van een triathlon, komen voorbij. “Zoals het oriënteren en het in een rechte lijn zwemmen tussen twee boeien. Als je dat niet onder de knie hebt, zwem je veel verder dan nodig is. Ook proberen we de zwemstart na te bootsen. Dat kan ook in het binnenbad door de deelnemers in groepjes zo hard mogelijk naar de overkant te laten zwemmen. De start kan een uitdaging zijn voor minder ervaren zwemmers. We adviseren hen dan ook altijd om zoveel mogelijk aan de zijkant te gaan liggen en zo te voorkomen dat ze in de ‘wasmachine’ terechtkomen.”

We geven alle deelnemers een zwemboei en we bouwen de afstanden langzaam uit.

Spelelementen

Plezier staat voorop in Waalwijk. Dat geldt zeker ook voor de Start2Tri-cursus die de club voor de jeugd organiseert. “Voor de jeugd proberen we zoveel mogelijk spelelementen in de trainingen te integreren. De Start2Tri voor jeugd organiseren we al bijna net zo lang als de cursus voor volwassenen. De jeugd is een belangrijk speerpunt binnen onze club. We hebben een bloeiende jeugdafdeling en we laten ook graag kinderen van deze mooie sport genieten.”

De cursisten werken in precies tien weken toe naar de Tanis Triathlon De Langstraat in Waalwijk. Wie enthousiast is, kan nog een tijdje gratis mee blijven trainen en daarna lid worden van de vereniging. “Ook dit jaar kregen we weer veel positieve reacties en sommigen cursisten hebben zich meteen ingeschreven voor een volgende wedstrijd. Daar doen we het voor.”


TC TWente

Tim Jongman deed in 2018 mee aan de Start2Tri-cursus van TC Twente. Vier jaar later is hij een fanatiek triatleet en komt hij namens de vereniging uit Enschede uit in de badmutsen.com 3eDivisie Triathlon.

Jongman besloot zich vier jaar geleden in te schrijven voor de cursus van TC Twente nadat hij gestopt was met voetballen. “Ik was 33, had inmiddels twee kleine kinderen en wilde graag wat meer tijd aan mijn gezin besteden. Naast het voetballen op zaterdag, deed ik ook wel eens mee aan hardloopwedstrijdjes op zondag, maar hardlopen alleen vond ik een beetje saai. Een vriendin van mij had de cursus een jaar eerder gedaan en was zo enthousiast dat haar vriend en ik ons in 2018 inschreven. Niet wetende dat in triathlon nog veel meer tijd zou gaan zitten dan in voetbal”, lacht hij.

Hardlopen en fietsen kon hij al, maar zwemmen was, zoals voor veel startende triatleten, iets minder vanzelfsprekend voor de gymleraar uit Enschede. “Ik heb in mijn opleiding wel eens gezwommen. Bovendien had ik een redelijke conditie, dus ik dacht dat het zwemmen geen probleem zou zijn. Na een baantje borstcrawl bleek dat nogal tegen te vallen. Ik heb tijdens de cursus dan ook het meest gehad aan de zwemtrainingen. In het begin ging ik bijna achteruit als ik een baantje benen moest zwemmen. Door de begeleiding van de trainers zag ik gelukkig snel vooruitgang.”

De start2tri-deelnemers in Twente, zwommen tegelijk met de andere clubleden, maar wel in twee aparte banen. Voor de loop- en fiets- trainingen konden ze aansluiten bij de reguliere trainingen. “In het begin keek ik heel erg op tegen de meer ervaren clubgenoten. Ik dacht dat ze allemaal hartstikke goed waren, maar net zoals bij ieder andere vereniging zijn er bij TC Twente atleten van allerlei niveaus. Ik voelde me er snel thuis.”

De Start2Tri-cursus maakte het voor Jongman makkelijker om zich aan te sluiten bij de vereniging. “Ik kan het echt iedereen aanraden om zo’n cursus te doen. Je kunt alles rustig uitproberen, samen met anderen die ook net beginnen. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken en je zit nergens aan vast. Het maakt de drempel een stuk lager.”

Je kunt alles rustig uitproberen, samen met anderen die ook net beginnen.

Eerste sprintwedstrijd

In Twente bereiden de deelnemers zich voor op de Rutbeek Triathlon in september. Jongman was echter zo enthousiast dat hij niet zo lang kon wachten. “Ik vond het zo leuk dat ik daarvoor al een keer meedeed aan een sprint triathlon. Ook bij de Rutbeek Triathlon deed ik mee aan de sprintafstand. Ik deed geloof ik 12 minuten over 500 meter zwemmen, dus daar viel nog wel wat winst te behalen, maar ik was echt meteen verkocht.”

Inmiddels is hij ook voor zijn nieuwe hobby veel op pad. “Ik probeer drie keer in de week te zwemmen, twee tot drie keer te lopen en fietsen en doe graag mee aan wedstrijden. Ik maak bij TC Twente deel uit van het mannenteam in de derde divisie en dat vind ik enorm leuk. De verschillende formats en afstanden in de Teamcompetities Triathlon spreken me aan. Als voormalig voetballer beleef ik bovendien veel plezier aan het teamaspect. Je moet het echt samen doen.”


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.