Lifestyle

Beter Worden

Leestijd: 3 min

Sport jij om bezig te blijven, of wil je een betere atleet worden? Transition helpt jou graag met jouw volgende stap. Het maakt niet uit of je momenteel in je offseason zit, of dat je afgelopen jaar zoals velen een no-season had. Er is geen beter moment dan dit moment om de focus te verleggen naar herstel en (weder)opbouw.

 

Transition presenteert: Beter Worden, een special over training. Geschikt voor elke atleet die wil werken aan de basis, die de focus wil verleggen, écht wil gaan trainen. De atleet die een betere versie van zichzelf wil worden. Er is veel om uit te kiezen en ook het maken van slimme keuzes is een skill die je kunt trainen. Werk je aan jouw zwakke punten, of maak jij jouw sterke punten nog sterker? Wij bieden handvatten en aanknopingspunten, uitleg van deskundigen uit elke tak van sport en vaak met voorbeeldtrainingen of een schema waarmee je zelf aan de slag kunt.

zwemvaardigheid

De winter is bij uitstek het seizoen om te werken aan je zwemvaardigheid. Samen met Frank Huisman van Tri-Experience maken we een reeks trainingsartikelen over (zwembad)zwemmen voor jou. Insteek: Zo word je een betere zwemmer. Ben je helemaal nieuw in de triathlonsport? Begin dan met De basics en de details. En als er geen mogelijkheid is om te zwemmen, dan hebben we ook wel een Alternatief voor het zwembad.

Lopen en fietsen

Hardlopen is een sporttak waar triatleten vaak een tegenstrijdige relatie mee hebben. Enerzijds geroemd om runners high en flow, anderzijds een kwelgeest die blessures in de hand werkt. Toptrainer Honoré Hoedt weet al heel lang hoe het werkt. Hardlopen doe je zo. Vivian Ruijters sprak onlangs met hem en hij heeft een duidelijk beeld van wat triatleten wel en niet moeten doen als ze trainen voor het looponderdeel van een triathlon. Het artikel komt eraan! Een van de mooiste hardloopervaringen is volgens ons het lopen van een lange trail. Op avontuur in de natuur. Trailspecialist Barbara Kerkhof helpt je om te trainen voor een trailrun, want dat vraagt net andere accenten dan trainen voor een (triathlon)wedstrijd op de weg. Werk je liever aan je looptechniek? Dan hebben we 8 tips om een betere loper te worden.

Ook als de warme zomerzon ver weg is, kun je fietsend prima trainen. Binnen beter worden is met de tools van tegenwoordig een stuk leuker geworden. Onze head coach Louis Delahaije en wielertrainer Peter Zijerveld geven tips. En Pedaleren als een prof kun je leren. Mathieu Heijboer van Jumbo Visma legt het uit. Met oefeningen om je pedaalslag te verbeteren. Aanvullende artikelen over trainen op Zwift en buiten fietsen in de winter zijn trouwens in de maak. Hou daarvoor de site en instagram in de gaten. Volg jij ons al? Raak je tijdens jouw trainingen onverhoeds geblesseerd, dan weten we 6 alternatieve sporten voor jou en die hebben we behulpzaam in de Spotlight gezet. Over blessures gesproken: zo voorkom en genees je ze.

Naast zwemmen, fietsen en lopen, kun je nog een boel andere nuttige dingen doen om een betere atleet te worden. Een stabiele basis helpt je om je motorische functies te ontwikkelen en onderhouden. Wist je dat je uit je ademhaling veel meer kunt halen dan de meeste atleten doen? Ook Yoga voor triatleten kan voor jou goede dingen doen, als je het durft te proberen. Marije Pieterse-te Raa gaat met jou op zoek naar flow terwijl je je brein traint en heeft 4 oefeningen om ermee aan de slag te gaan.

Genoeg bijgespijkerd en nu toe aan een nieuwe uitdaging? Eindelijk die halve of hele triathlon op je planning zetten? Dan is goede voorbereiding een must. Paul Verkleij, topcoach niveau 5, is jouw gids. Duizelt het je intussen? Niet eerder bundelden we zo’n reeks aan trainingsartikelen. Geen zorgen, je vindt ze allemaal overzichtelijk terug in onze special Beter Worden. Waar je ook mee aan de slag gaat, onthoud dat consistentie de sleutel is tot beter worden. En om consistent te zijn, moet je fit blijven. Daarom tot slot nog 6 tips om fit de winter door te komen.

Train ze!

Deel dit artikel


Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.