Lifestyle

‘Dit nooit
meer!’
Of toch…?

Leestijd: 2 min

Geen wedstrijden, geen probleem. Triatleten laten zich niet snel voor één gat vangen. De afgelopen maanden kozen atleten, teams en verenigingen voor een eigen avontuur. Van beginners tot routiniers, van een sprint tot (bijna) een hele triathlon. Mariëlle Janssen maakte zelfs haar debuut.

 

Voormalig wedstrijdzwemster Mariëlle Janssen deed midden in coronatijd mee aan haar eerste triathlon: het clubkampioenschap van RZC in Renkum. “Het was een beetje een impulsieve beslissing om mee te doen”, lacht de 38-jarige nieuwbakken triatlete.

Als zwemster deed Janssen in het verleden mee aan de Europese Jeugd Kampioenschappen. “Ik ben al sinds mijn zesde lid van RZC, heb jarenlang wedstrijden gezwommen en doe nog steeds aan master zwemmen. Samen met mijn vriend zit ik ook regelmatig op de fiets, dus bij de club vonden ze dat ik nu toch eindelijk eens een keer mee moest doen aan een triathlon.”

Te hard van start

Vier dagen voor de wedstrijd gaf ze zich – zonder al te veel voorbereiding – op. “Fietsen doe ik wel regelmatig, maar vanwege corona had ik al vijf maanden niet gezwommen en ik ben nooit een echte hardloper geweest. Natuurlijk werd ik met mijn zwemachtergrond ingedeeld bij de snelle jongens en daardoor ging ik eigenlijk veel te hard van start. Na 200 meter begonnen mijn armen al vol te lopen en toen moest ik er nog 500.”

“Misschien dat ik ooit nog wel een keer een triathlon zal meedoen. Wat meer training is dan wel handig.”

Mariëlle Janssen

Eenmaal op de fiets, kwam ze weer op adem. “We moesten zes rondjes, dus dat was wel gezellig, dan kom je nog eens iemand tegen”, lacht ze. “Maar het lopen daarna was wel een dingetje. In het begin had ik een beetje moeite om mijn ademhaling onder controle te krijgen en toen heb ik ook een paar keer gewandeld, maar op een gegeven moment heb ik de knop omgezet.”

Trots achteraf

Op haar gemak dribbelde ze die vijf kilometer uit. “Het eerste wat ik riep toen ik de finish passeerde was ‘dit doe ik nooit meer’, maar achteraf was ik toch wel trots op mezelf dat ik het heb volbracht. Misschien dat ik ooit nog wel een keer aan een triathlon zal meedoen, en wat meer training is dan wel handig, maar ik denk niet dat ik een heel fanatieke triatlete word. Die tijd ligt achter me.”

 

Lees ook: ‘Toch iets om naar toe te werken’ over de trainingswedstrijden van EDOsports.Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 die begin oktober bij de lezers ligt.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.