Avontuur

How to watch Kona 2019

Leestijd: 2 min

Ironman Hawaii wordt in Nederland ook wel ‘de nacht van de triathlon’ genoemd. En dat is niet voor niks. De race start net voor half zeven in onze avond en de finish van de winnaars is midden in de nacht. Wil je jouw eigen clubgenoot of sportmaatje zien finishen, dan moet je misschien wel wakker blijven totdat het weer licht wordt. Om je door die lange nacht te helpen zet de redactie van Transition voor jou op een rij hoe je de wedstrijd kunt volgen.

How to watch Kona 2019

De bekendste en langste uitzending wordt gebracht door Ironman zelf. Via IronmanLive volg je de race vanaf de bodymarking, die begint om 16.40 uur Nederlandse tijd, tot de Final Hour Finishline Party, die eindigt zondagmiddag om 12.15 uur Nederlandse tijd. Ook is er een live blog actief waarop deze week, nog veel vaker dan op ons eigen blog, updates worden geplaatst en je kunt er in de athlete tracker jouw eigen favorieten volgen. De livestream is ook te bekijken via Facebook. Het commentaar wordt verzorgd door Greg Welch, Michael Lovato en Dede Griesbauer, terwijl Matt Lieto de race vanaf het parkoers volgt.

Foto door: Kevin Sawyer/Red Bull Content Pool

Ondertussen bij de buren

Traditioneel wordt ook in Duitsland de Ironman op Hawaii met veel aandacht gevolgd. Onze oosterburen hebben dit jaar, met Patrick Lange, Jan Frodeno en Sebastian Kienle bij de mannen en met Anne Haug bij de vrouwen, maar liefst vier podiumfavorieten in huis. Televisiezender ARD is tussen 18.15 en 18.45 uur live aanwezig bij de start en zendt ook vanaf 23.55 uur tot en met de finish live uit. In de tussentijd kan de wedstrijd ook gevolgd worden via de livestream. Dirk Froberg, Ralf Scholt and Andy Raelert verzorgen vanuit Kona het commentaar voor de ARD. Ook de Hessische Rundfunk zendt vanaf 21.45 uur live uit. Hopelijk schuift ook Faris Al-Sultan nog ergens aan als deskundige. De coach van Patrick Lange en voormalig Ironman Hawaii-winnaar kreeg vanwege zijn Arabische achternaam geen inreisvisum voor de VS en moet de race noodgedwongen vanuit Duitsland volgen.

Ook België heeft in de persoon van Bart Aernouts een kandidaat voor het podium in Kona. Aernouts werd vorig jaar tweede en hij wordt op Hawaii vergezeld door maar liefst 54 agegroup-atleten en één verslaggever van Het Nieuwsblad. Het nieuws over de Belgen vind je via de speciale nieuwspagina over het WK Ironman.

Foto door: Jesper Gronnemark/Red Bull Content Pool

In de stemming komen

In de aanloop naar de race op zaterdag, kun je op internet alvast uitgebreid sfeer proeven. Onze eigen Els Visser was woensdag te gast bij Bob Babitt’s ‘Breakfast with Bob’, waar iedere dag professionals aanschuiven voor het ontbijt én een voorbeschouwing op hun wedstrijd. Je kunt het interview met Els en andere atleten bekijken via YouTube-kanaal Babbitville. Els is donderdag ook te gast bij Ironwomen van Live Feisty. Zij voelen uitsluitende vrouwen aan de tand over hun ambities in het wereldkampioenschap. De uitzendingen zijn te vinden op de Facebook-pagina van Live Feisty.

Wil je helemaal beslagen ten ijs komen? Neem dan ook nog even een kijkje op de site trirating.com van triathlon long-distance data geek Thorsten Radde. Radde verzamelt allerhande data over atleten en wedstrijden en heeft speciaal voor Kona een cheat sheet samengesteld zodat je precies weet op wie je moet letten in de wedstrijd. Altijd handig, vooral als je je na de zwemtraining in de kleedkamer wilt mengen in de discussie over wie de meeste kans maakt om 41ste editie van de Ironman Hawaii te winnen. Ook Transition brengt, met input van Radde, een lijst met tips voor jouw Kona-pool. Hou ons raceweek-blog over Kona in de gaten!

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Martijn Keijsers

Martijn was jarenlang hoofdredacteur van Transition. Hij schrijft nog regelmatig over avonturen, training en triathlon als lifestyle .

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.