Lifestyle

Martin Vermeer

Leestijd: 3 min

Wij zijn allemaal de bond. En zij werken voor, met of bij de bond. Zij zijn makers, in opdracht van ons, de sporters. Alles ging anders, veel werd anders in de afgelopen periode. Nu is er weer tijd om vooruit te kijken. We mogen weer en zij willen nog steeds. Met ons en voor ons, want samen zijn wij triathlonNL.

 

 Het wordt weer tijd voor strijd

Alsof ze wakker zijn geworden uit een lange winterslaap, de triatleten die in het weekeinde van 10 en 11 juli na bijna twee jaar eindelijk weer konden racen tijdens de teamcompetities. De een wat sneller dan de ander, maar wakker zijn ze. Dat merkt ook Martin Vermeer, interim Coördinator Teamcompetities bij de NTB. “Niets is zeker, maar na een lange periode van grote onzekerheid zagen we gelukkig versoepelingen. De kans is heel erg groot dat alle competities doorgaan. Dat nieuws is intussen ook bij triatleten doorgedrongen. Voor zover ik kan nagaan merk je dat teams weer bij elkaar komen om te trainen en om elkaar op te jutten. We krijgen de laatste tijd ineens veel vragen, met name over tijdschema en wedstrijdformat. Daaruit maak ik op dat het leeft. Niet iedereen is misschien in vorm, maar het enthousiasme is groot. Mooi om te zien.”

Je hebt minstens drie wedstrijden nodig om te kunnen spreken van een competitie en een eindpodium, zo heeft de NTB besloten. Dat lijkt te lukken, wanneer op 10 en 11 juli in Eijsden, Klazienaveen en Rotterdam op verschillende niveaus wordt gestreden. Vermeer: “Twee wedstrijden zou te mager zijn. Een toevallige valpartij zou bijvoorbeeld al tot een degradatie kunnen leiden. De consequentie zou in zo’n geval te groot zijn. Er wordt sowieso niet gedegradeerd dit jaar. Ook als er drie races zijn.” 

Vermeer denkt dat er deze zomer vooralsnog op een normale manier geracet kan worden, dus zonder aangepaste, coronagerelateerde formats. “De opzet van de teamcompetities staat eigenlijk haaks op de beperkingen die corona met zich meebracht en meebrengt: dicht op elkaar, samen strijden in plaats van individueel. Maar het lijkt er gelukkig op dat de opzet van wedstrijden niet anders is dan twee jaar geleden. Je zal wel moeten bewijzen dat je gevaccineerd bent of dat je een PCR test hebt gedaan om aan te tonen dat je negatief bent.”

Het is zonde om mensen twee keer twee uur in een auto te laten rijden voor een bijeenkomst van anderhalf uur.

De NTB zelf heeft weinig tot geen invloed of evenementen met divisiewedstrijden wel of niet doorgaan. Afgelopen periode werd de ene na de andere wedstrijd gecanceld of uitgesteld, zoals Emmeloord, Utrecht, Zeewolde en Oss. “Je bent als lokale organisatie van een wedstrijd afhankelijk van onder meer de gemeente en veiligheidsregio: die partijen bepalen of je een vergunning krijgt. En dat beleid verschilt per regio. Voor ons bij de bond is het vooral relevant of de vergunningen worden afgegeven en wat de randvoorwaarden zijn.” 

Volgens Vermeer zijn er wedstrijden waar de afstanden en/of het parcours door de pandemie zijn aangepast. In Klazienaveen bijvoorbeeld. Vanwege de geldende maatregelen kan de wedstrijd niet op het vertrouwde parcours in het centrum van het dorp worden gehouden. Vanwege deze aanpassing in het parcours is het ook niet meer mogelijk om een 1/3 afstand te organiseren. Met als gevolg dat de heren in de Schuiteman 2eDivisie Noord dit jaar een wedstrijd over de sprintafstand gaan doen. Vermeer: “Teams willen dat soort wijzigingen natuurlijk zo snel mogelijk te horen krijgen. Een team dat een diesel zou opstellen, moet bij een sprintafstand wellicht iemand anders laten starten. Ook moet je anders trainen in de aanloop naar zo’n race.”

Vermeer en de rest van de commissieleden zijn vorig jaar zomer voor het laatst fysiek bij elkaar gekomen, op een grasveld voor het kantoor van de NTB op Papendal. Tijdens die bijeenkomst is vooral gesproken over de invulling van het kalenderjaar 2021. Het contact verliep, en verloopt nog steeds, via Whatsapp en Teams. En dat werkt prima, aldus Vermeer. Ook de jaarlijkse kick-off met alle teamcaptains, die normaal gesproken op een centrale locatie in het land werd gehouden, vond online plaats. “Dat is goed bevallen en is wat mij betreft een blijvertje. Het is zonde om mensen twee keer twee uur in een auto te laten rijden voor een bijeenkomst van anderhalf uur die net zo goed digitaal had gekund.”

Toch kan de Coördinator Teamcompetities niet wachten om andere triatleten weer in levende lijve te zien. Niet in de laatste plaats omdat hij zelf ook meedoet: Vermeer – lid van RTC Den Haag – komt uit in de 1eDivisie. De sfeer op een wedstrijddag, de spanning, samen voor een doel strijden: het wordt weer eens tijd. 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.