Lifestyle

Neiske Becks

Leestijd: 3 min

Wij zijn allemaal de bond. En zij werken voor, met of bij de bond. Zij zijn makers, in opdracht van ons, de sporters. Alles ging anders, veel werd anders in de afgelopen periode. Nu is er weer tijd om vooruit te kijken. We mogen weer en zij willen nog steeds. Met ons en voor ons, want samen zijn wij triathlonNL.

 

 Lol is het allerbelangrijkste

Sportende kinderen? Neiske Becks krijgt er energie van. Of de ‘kids’ nu op een trampoline springen, van een glijbaan roetsjen of aan het rennen, dansen, fietsen of zwemmen zijn: als ze maar bewegen. En, niet in de laatste plaats, plezier hebben. Neiske is een kei in het enthousiasmeren van kinderen voor de triathlonsport. Niet voor niets is ze nauw betrokken bij de organisatie van het jeugd- en juniorencircuit, waar ze zich onder meer bezighoudt met communicatie. 

Verder geeft ze leiding aan het project Ironkids Limburg, om kinderen op een zeer laagdrempelige manier kennis te laten maken met de triathlonsport. Ironkids bestaat onder meer uit het verzorgen van clinics op basisscholen en middelbare scholen, in samenwerking met de NTB en de provincie Limburg. Toppers als Maya Kingma en Youri Keulen werken hier graag aan mee en vinden het leuk om af en toe een training of clinic te geven. Samen met assistent-bondscoach Jelmer van Waveren begeleidt ze bovendien een stagiair die voor de NTB zogenaamde triathlon leskaarten maakt voor regulier en speciaal onderwijs, zodat leraren hun leerlingen altijd een triathlonles kunnen aanbieden tijdens gym. 

Neiske verzorgde in het voorjaar – samen met collega’s en vrijwilligers – een LCW Tri-3daagse op BillyBird Park Drakenrijk in Reuver. Ruim 600 kinderen van vier verschillende basisscholen in de gemeente Beesel, waar Reuver onder valt, deden mee. Wie de foto’s op het Instagram account van Ironkids Limburg bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat het een vrolijke bedoening was. 

Verder is ze jeugdtrainer bij Triathlonclub Maastricht (TCM). 

De jeugd heeft in coronatijd best veel kunnen trainen. Regelmatig nam een jeugdlid een vriendje of vriendinnetje mee.

Of de clubactiviteiten voor de jeugd sinds het uitbreken van de pandemie hebben stilgelegen? Integendeel, lacht ze. “De jeugd heeft in coronatijd best veel kunnen trainen. Regelmatig nam een jeugdlid een vriendje of vriendinnetje mee. En geloof het of niet, maar het aantal jeugdleden bij TCM is afgelopen jaar zelfs gestegen: van 39 naar 53. Dat is best veel. Daarom zoeken we nog een zesde jeugdtrainer…”

Ook bedacht ze afgelopen winter de Ironkids Winterweken, waar kinderen in een sporthal kennis konden maken met de triathlon-​sport. “Ik hoor het veel ouders zeggen: triathlon is toch veel te zwaar voor kinderen? Nee dus. Tijdens de winterweken stond plezier op nummer één. Kinderen gingen hardlopen, maar ook apenkooien. Het ging om kracht en uithoudingsvermogen, maar lol is echt het allerbelangrijkste.” 

Ja, Neiske baalde natuurlijk dat er in 2020 een dikke streep door het jeugd- en juniorencircuit ging, maar er kon gelukkig wel een NK worden georganiseerd in Roermond. “Kinderen vonden het geweldig om mee te doen, al waren de omstandigheden anders dan anders. Ze mochten één begeleider meenemen, er was geen publiek, bovendien moesten ze na afloop meteen naar huis. Maar we hadden wél een NK. En de beleving onder de deelnemers was net zo groot als het jaar ervoor.”

Achter de schermen wordt bij de NTB in elk geval hard gewerkt om toch met een aantrekkelijk wedstrijd​aanbod te komen, aldus Neiske. Er staat sowieso weer een jeugd-NK op het programma, op 22 augustus in Leiderdorp. En Neiske kan het niet vaak genoeg zeggen: ook op een NK is plezier is het allerbelangrijkste. 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #28.

Deel dit artikel


Jeroen Kreule

Schrijft achtergrondverhalen, doet interviews en verzorgt trainingstips voor Transition

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.