Lifestyle

Mitch Kolkman debuteert op de spelen

Leestijd: 3 min

Parijs is deze zomer de ‘place to be’ voor de beste triatleten ter wereld op de korte afstand. In aanloop naar de Olympische & Paralympische Spelen spraken we met onze deelnemers over de weg naar Parijs, hun dromen en doelen. Vandaag: Mitch Kolkman

 

Kolkman (21) maakt in Parijs zijn debuut op de Olympische Spelen. Hij staat aan het begin van zijn carrière en hoopt in de toekomst mee te kunnen strijden om de medailles. “Omdat ik nog zo jong ben, is het dit jaar vooral mijn doel om ervaring op te doen en te genieten. 

 

Nadat Nederland zich in het olympisch kwalificatie-evenement in Huatulco van het laatste startbewijs voor de Olympische Spelen in Parijs verzekerde, lag alle druk voor uiteindelijke plaatsing op de schouders van Mitch Kolkman. Hij moest in de individuele World Cup in ieder geval bij de eerste twintig finishen om zo in de top-140 op de olympische kwalificatieranking te eindigen. 

 

“Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest als in Mexico”, vertelt Mitch, die uiteindelijk negende werd. “Eerst was er de spanning om bij de eerste twee landen te finishen in de mixed team relay, maar die druk kon ik nog delen met de rest van het team. We winnen samen, maar we verliezen ook samen. In de individuele race kwam het echt op mij neer. Als ik niet genoeg punten zou halen, zou niet alleen ik niet naar de Spelen mogen, maar de rest van het team ook niet.” 

“Ik ga er alles aan doen
om zo goed mogelijk
aan de start te komen''



Veel vertrouwen 

Zijn prestatie in de mixed relay, waar hij als starter tijdens het zwemmen meteen de leiding nam en vervolgens met Canada en Noorwegen voorop bleef, was een goede voorbode. “Dat gaf me veel vertrouwen in mijn eigen kunnen. Maar toch, in een wedstrijd kan er zoveel gebeuren: lekrijden, een valpartij of een slechte dag zoals eind april in de World Cup in Chengdu waar ik als 25e eindigde. Ik ben er dan ook trots op dat ik desondanks rustig kon blijven en ik uiteindelijk als negende finishte.”   

 

De weg naar Parijs was geen eenvoudige voor Mitch en de rest van het mixed relay team. “Het is ons zeker niet komen aanwaaien. Er waren de afgelopen jaren veel veranderingen binnen het begeleidingsteam en er was veel onzekerheid. Ondanks dat Jelmer van Waveren, mijn trainer in Sittard, naar het wielrennen switchte, is hij mij wel blijven begeleiden. We zijn dit traject samen begonnen en ik ben blij dat we het samen kunnen afmaken.” 

 

''Ik heb er altijd vertrouwen
in gehad dat we bij de eerste twee landen
zouden eindigden in Huatulco''

Tegendeel bewijzen 

Mitch merkte dat de buitenwacht er niet veel vertrouwen in had dat het mixed relayteam, met naast de jonge talenten Mitch en Barbara de Koning de ervaren Rachel Klamer en Richard Murray, het zou gaan halen. “Dat werkte voor mij juist motiverend. Jullie mogen dan wel denken dat het niet gaat lukken, maar ik laat jullie het tegendeel zien. Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat we bij de eerste twee landen zouden eindigden in Huatulco.”  

 

Kolkman debuteerde in 2022 in Leeds in de mixed relay. De eerste top 10-notering werd vorig seizoen tijdens het testevent in Parijs behaald. “We werden daar zesde tussen alle grote landen. Weliswaar in een duathlon, omdat er niet gezwommen kon worden, maar daarna begon het vertrouwen bij ons wel te groeien.”  

Zonder al te veel druk 

TeamNL eindigde in Tokio, destijds met Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom op een verrassende vierde plek. “Zij hebben laten zien dat een team vanuit een underdogpositie toch hoog kan eindigen. In Parijs zijn alle ogen gericht op landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland. Niemand verwacht iets van ons, dus komen we daar zonder al te veel druk aan de start.”  

Nu het mixed relayteam zich heeft geplaatst voor Parijs, kan Mitch ook meedoen aan de individuele wedstrijden in de Franse hoofdstad. “Dat is echt een bonus”, vertelt Kolkman die dit seizoen in Rotterdam Nederlands kampioen op de sprintafstand werd en de Europe Premium Cup in Holten op zijn naam schreef.

“Ik ga er alles aan doen om zo goed mogelijk aan de start te komen, maar omdat ik nog zo jong ben, is het vooral mijn doel om ervaring op te doen en te genieten. Over vier jaar wil ik starten in Los Angeles en in 2032, als ik 29 ben, wil ik in Brisbane meedoen om de medailles.”  

 

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.