Training

Motivatie
en focus in
de winter

Leestijd: 3 min

Heb jij moeite om jezelf van de bank te hijsen in de wintermaanden? Zijn de motivatie en focus soms ver te zoeken? Dan heeft Transition een aantal tips voor jou, waarmee je deze maanden toch een goede basis legt voor het komende triathlonseizoen.

 

Zit jij midden in je off-season? Dan eerst even dit: daar is op zich niks mis mee. De boog kan niet jaarrond gespannen zijn. Het is goed om na een intensief triathlonseizoen even gas terug te nemen en je trainingen op een lager pitje te zetten. Sla gerust eens een training over, wees eens niet zo streng voor jezelf qua dieet en geef wat extra aandacht aan de dingen en mensen om je heen waar je gedurende het seizoen (te) weinig aan toekomt.

Maar er komt een moment dat je weer vooruit wilt kijken. Wat wil je komend seizoen presteren en wat moet daar voor gebeuren? De wintermaanden zijn bij uitstek de periode om een goede basis te leggen. Werken aan techniek en duurvermogen om dat richting het voorjaar te combineren met wat meer kracht en snelheid. Tegelijkertijd is het in deze donkere, koude en natte periode vaak alles behalve aantrekkelijk om de deur uit te gaan…

Stel doelen

Begin met het stellen van een doel of doelen voor het komende jaar. Dat begint met een evaluatie van je afgelopen seizoen. Wat was leuk, wat werkte en wat werkte niet? Welke veranderingen zou je in je huidige trainingen kunnen aanbrengen om naar een hoger niveau te klimmen. Bepaal vervolgens wat je wilt bereiken. Welke races wil je komend seizoen doen, welke prestaties wil je daar neerzetten en wat is daarvoor nodig?

Maak niet alleen wedstrijddoelen, maar stel jezelf ook trainingsdoelen.

Een doel helpt je om te trainen met motivatie en focus. Is jouw doel nog te ver weg? Kijk dan of je er subdoelen aan kunt hangen. Wil je vooral je loopsnelheid omhoog krijgen, kijk dan of je een of meer loopjes kunt doen richting het triathlonseizoen en stem daar je trainingen op af. Maak niet alleen wedstrijddoelen, maar maak van je trainingen ook doelen. Een doel kan bijvoorbeeld ook zijn: je fiets- of hardloopvolume vergroten.

Binnen versus buiten

Om de drempel voor je fietstrainingen te verlagen, is investeren in een smarttrainer zeker het overwegen waard. Binnen fietsen is met de huidige techniek namelijk alles behalve saai. Zeker niet als je daar nog zoiets als Zwift aan koppelt. Bovendien helpt binnen fietsen je om heel efficiënt te trainen, want je bent niet afhankelijk van wind, regen en temperatuur. Geen zin of centen om te investeren in het daarvoor benodigde materiaal? Overweeg dan eens de wattbike in de gym.

Beleef jij simpelweg geen lol aan binnen fietsen? Ga dan voor de gravelbike of mtb en bedenk ‘hoe meer prut, hoe beter’. Daar zijn deze fietsen tenslotte voor gemaakt. Bijkomend voordeel van buiten trainen: je vergroot je mentale kracht. Zeker als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Je maakt je zelf harder en mentaal sterker, waardoor je in de toekomst makkelijker met tegenslagen kunt omgaan. Handig als bijvoorbeeld een race niet verloopt volgens plan.

De juiste uitrusting

De juiste uitrusting is essentieel om gemotiveerd de winter door te komen. Investeer in kleding die je beschermt tegen kou en regen en waarin je nog steeds makkelijk kunt bewegen. Dit begint met een goede basislaag, bij voorkeur van wol, die je warm houdt, ook als het vochtig wordt van zweet. Kies vervolgens – afhankelijk van de temperatuur – voor één of meer isolerende lagen. Voor het fietsen kies je bij voorkeur voor winddichte kleding en helpen schoenhoezen en goede handschoenen je warm en comfortabel te houden.

Kracht opbouwen

Op dagen dat het echt geen weer is om naar buiten te gaan, kun je ook mooi aan je kracht werken. Meld je aan bij de gym voor een stevig crossfit-programma of ga voor een vergelijkbare workout. Natuurlijk kun je ook thuis je trainingsmatje uitrollen. Zoek wat oefeningen die je hele lijf, en in het bijzonder je core, sterker maken. Meer spierkracht en een grote spieruithoudingsvermogen betekenen meer snelheid en omvang komend seizoen. Heb je hier geen ervaring mee, zoek dan een trainer die jou kan begeleiden.

Naast coretraining zijn er nog tal van andere trainingsvormen te bedenken die van de winter een feestje maken. Probeer eens iets anders dan zwemmen, fietsen of lopen, goed voor de afwisseling! Lees het artikel ‘Alternatieve training’ dat we hier eerder over schreven.

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.