Lifestyle

Joep Staps

Leestijd: 2 min

De afgelopen twee jaren waren voor veel triatleten niet de meest uitdagende. Met weinig tot geen wedstrijden op de kalender kan de motivatie flink wegzakken. Hoe gingen de pro’s daar mee om? En hoe gaat het nu ze hun oude routine kunnen hervatten? Transition maakte een ronde langs de velden en bespeurt vooral nieuw enthousiasme. What doesn’t kill you makes you stronger.‘Genieten van het moment’

Zonder ook maar in een wedstrijd te zijn gestart dit seizoen, kon Joep Staps zijn grote doel voor 2022 al afvinken. Na een periode van Long Covid, waarin hij vaak te moe was om zelfs maar aan triathlon te denken, is hij weer helemaal fit. “Ik heb er lang over gedaan, maar mijn waarden waren in februari/maart weer op het oude niveau.”

Nu ik een tijd lang niet heb kunnen sporten, kwam het besef ik dat ik ook meer van het moment zelf en het proces moet genieten.

Dat gold in eerste instantie alleen voor het zwemmen en fietsen. “Met het lopen had ik nog een kleine achterstand, maar na een maand trainen op hoogte in het Amerikaanse Flagstaff is ook die weggewerkt.” Wat hij van zijn ziekteperiode leerde, is dat hij dit seizoen meer wil genieten. “Ik was iemand die, net als veel andere sporters, altijd meer, beter en sneller wilde. Iemand die pas als hij veel later terugkeek op een wedstrijd, echt van een prestatie kon genieten”, blikt hij terug. “Nu ik een tijd lang niet heb kunnen sporten, kwam het besef ik dat ik ook meer van het moment zelf en het proces moet genieten. Wat dat betreft ben ik als atleet meer volwassen geworden.”

Na een verloren seizoen in 2021, is Staps dan ook blij dat hij zich dit seizoen wist te kwalificeren voor het WK crosstriathlon- en duathlon in het Roemeense Targu Mures. De Tilburger eindigde in Transsylvanië begin juni als negende in de crossduathlon en als negentiende in de crosstriathlon. “Het was alweer de vijftiende keer dat ik voor Nederland mocht uitkomen op een WK of EK. Als je ziet waar ik vandaan kom – ik kon een jaar geleden rond deze tijd nauwelijks een paar minuten achter elkaar hardlopen – ben ik daar best trots op.”


Focus op kortere werk

Prestaties zijn nog steeds belangrijk voor Staps die zijn sport combineert met een parttime baan als manager bij ASML in Veldhoven. “Ik heb dit seizoen een leuke mix aan wedstrijden op het programma staan”, vertelt de Nederlands kampioen crosstriathlon van 2018. “Ik ga weer lekker crossen. Daarnaast wil ik ontdekken wat ik kan in de gewone wegtriathlons en ik wil een halve triathlon proberen, omdat me dat een leuke afstand lijkt. De focus blijft overigens nu nog wel even op het kortere werk. Ik heb op die afstand nog niet laten zien wat ik kan. Er is genoeg ruimte om te verbeteren en daarnaast hou ik van het snelle en het tactische onderdeel van de kortere afstand. Daar ben ik nog lang niet op uitgekeken.”

Voordat de pandemie uitbrak en hij door het coronavirus zelf maandenlang langs de kant bleef, had Staps de ambitie om zijn sport fulltime te gaan beoefenen. Om er zo alles uit te halen wat er in zit. “Die ambitie is er nog steeds, maar wat ik vooral wil, is gewoon lekker racen. Dan zie ik wel wat voor resultaten er uitrollen. Je kunt wel veel willen, maar als atleet ben je enorm kwetsbaar. In topsport is niets zeker, ook dat heb ik van de afgelopen periode geleerd.”


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.