Lifestyle

Diede Diederiks

Leestijd: 3 min

De afgelopen twee jaren waren voor veel triatleten niet de meest uitdagende. Met weinig tot geen wedstrijden op de kalender kan de motivatie flink wegzakken. Hoe gingen de pro’s daar mee om? En hoe gaat het nu ze hun oude routine kunnen hervatten? Transition maakte een ronde langs de velden en bespeurt vooral nieuw enthousiasme. What doesn’t kill you makes you stronger.‘Alles kan weer’

Diede Diederiks begon als vijftienjarige met triathlon, aangestoken door haar moeder die op 66-jarige leeftijd nog steeds actief is. Tijdens haar studies was ze er een paar jaar uit, maar toen Diederiks in 2019 serieus ging trainen voor duathlons en triathlons, maakte ze meteen indruk. Ze veroverde de Nederlandse titel crosstriathlon, pakte de winst bij de halve in Didam en werd derde op het NK duathlon.

 

Net nadat ze besloten had om de stap naar de professionals te maken, brak de coronacrisis uit. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een lastige periode vond”, vertelt Diederiks die sinds eind 2019 wordt begeleid door haar vriend en triatleet Robert de Korte. “Vooral de onzekerheid en onduidelijkheid speelde me parten. Bovendien ben ik pas op latere leeftijd met zwemmen begonnen, dus dat de zwembaden dicht waren, hielp niet mee. Maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten en heb in die periode meer aandacht aan het fietsen en lopen besteed. Het was een jaar waarin ik heb geleerd om met teleurstellingen om te gaan.”

Een hele triathlon lijkt me echt heel erg lang. Maar ja, zo dacht ik een paar jaar geleden ook over een halve triathlon.

Grote impact

Na een jaar vrijwel zonder wedstrijden, stond ze in 2021 te trappelen om de draad weer op te pakken. De Ironman 70.3 in Dubai, waarin ze zevende werd, was haar eerste profrace. “Ik heb er lang over na moeten denken of ik midden in een pandemie wel het vliegtuig moest nemen. Ik wilde er niet te lichtvoetig mee omgaan, maar toen ik eenmaal in Dubai was, bleken er nog vijftig landgenoten aan de start te staan. Nog steeds ben ik voorzichtig. In november van vorig jaar kreeg ik zelf corona en daar ben ik een maand ziek van geweest. De nasleep duurde nog eens twee maanden. Het heeft echt een grote impact op mijn trainingen gehad.”

Diederiks bleek het jaar 2020 zonder wedstrijden goed doorgekomen te zijn. Zo schreef ze in 2021 de Ironman 70.3 Warsaw op haar naam, won ze twee keer zilver op het WK crossduathlon- en triathlon, en veroverde ze in oktober de Nederlandse duathlontitel. Ze lijkt een alleskunner. “Nou, was dat maar zo”, lacht ze. “Wat ik in ieder geval niet goed kan, is kiezen. Ik vind het allemaal even leuk. Vorig jaar hoefde dat ook niet, want er waren gewoonweg niet veel wedstrijden. Dit jaar is de kalender weer goed gevuld. Alles kan, dus nu word ik gedwongen om keuzes te maken.”

Periodiseren

De focus ligt dit jaar op de langere afstanden en punten halen voor de wereldranglijst. “Door de winst in Warschau plaatste ik me voor het WK Ironman 70.3 in St. George dit jaar. Daardoor zal ik dit seizoen vooral veel halve triathlons doen”, vervolgt Diederiks. Dit seizoen werd ze Europees kampioen duathlon in het Duitse Alsdorf en plaatste zich daarmee meteen voor de World Games in Amerika. Toch weet ze nog niet aan welke wedstrijden over de midden afstand ze mee zal doen. “Voor het niveau waarop ik nu actief ben, is het het handigst om te periodiseren en me pas voor een wedstrijd in te schrijven wanneer ik echt in vorm ben.” Verder dan dit jaar wil ze trouwens nog niet kijken. “Ik ben niet bezig met de toekomst. Ik geniet nu volop van alles wat weer kan en mag op sportgebied. Natuurlijk krijg ik wel eens de vraag of ik op termijn aan een hele triathlon wil meedoen. Dat lijkt me echt heel erg lang. Maar ja, zo dacht ik een paar jaar geleden ook over een halve triathlon.”


 

Dit artikel komt uit Transition Magazine #29.

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.