Avontuur

Strijd tegen de elementen

Leestijd: 2 min

Triatleten laten zich niet snel voor een gat vangen. Als er door omstandigheden nauwelijks wedstrijden zijn, dan organiseer je je eigen avontuur. Ook Tri2One Coaching stelde dit seizoen voor haar atleten een uitdaging in het vooruitzicht. En een avontuur werd het: een heroïsche wedstrijd.

 

Vijftig triatleten trotseerden eind augustus windkracht vijf tijdens de #REFLECTRI #beatthemirror van Tri2one Coaching. Met harde wind en een flinke golfslag was het zwemmen in het Markermeer meteen al een flinke beproeving. “Vanwege de hoge golven hebben we de boeien zo dicht mogelijk bij het strand gelegd en iedereen wist gelukkig het zwemonderdeel te volbrengen”, vertelt organisator Hylke Sietzema.Foto door: Tri2One

Vrij spel

Daarna volgde het fietsonderdeel op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen. “Links en rechts zie je alleen maar water, de wind heeft er kilometers lang vrij spel.” Ook tijdens het lopen op de dijk voerden de deelnemers een strijd tegen de elementen én zichzelf. “Omdat er maar vijftig triatleten meededen, was het veld dan ook snel uit elkaar geslagen. Iedereen moest het echt op eigen kracht doen. En dat was dan ook precies het idee achter de REFLECTRI.”

“De omstandigheden waren enorm zwaar. Ik denk niet dat de atleten deze dag snel zullen vergeten. Het was echt heroïsch.”

Hylke Sietzema

“Het doel was te laten zien dat ondanks alle afgelaste wedstrijden en doelen die wegvielen, je toch gemotiveerd kunt blijven”, vervolgt Sietzema. “En we hadden er geen betere dag voor kunnen uitzoeken. De omstandigheden waren enorm zwaar. Ik denk niet dat de atleten deze dag snel zullen vergeten. Het was echt heroïsch.”

Motiveren

Het idee om zelf een halve en een kwart triathlon te organiseren, ontstond half april. “We wilden onze atleten graag motiveren en hen een doel in het vooruitzicht stellen. Aanvankelijk was het plan om de atleten met webinars en trainingsschema’s voor te laten bereiden op een triathlon in hun eigen omgeving, maar dat idee groeide uit toen de maatregelen versoepeld werden en er steeds meer kon.”

“Wat begonnen is als een alternatief doel tijdens COVID-19 wordt misschien wel een blijvertje.”

Hylke Sietzema

Uiteindelijk deden er vijftig atleten mee in Lelystad – waar uiteraard de COVID-19 richtlijnen werden nageleefd – en waren er nog zo’n dertig, veertig die thuis een triathlon volbrachten. “De reacties waren overweldigend. Voor sommigen was het de mooiste triathlon die ze ooit gedaan hadden. Wat natuurlijk ontzettend leuk is om te horen. Misschien dat we het volgend jaar wel weer doen. Wat begonnen is als een alternatief doel tijdens COVID-19 wordt misschien wel een blijvertje.”

Foto door: Tri2One

 

Lees ook: ‘Toch iets om naar toe te werken’ (EDOsports) en ‘Dit nooit meer!’ of toch…?’ (RZC Renkum).


Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 .

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.