Lifestyle

Terug naar toen met Wouter Dijkshoorn

Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.


Leestijd: 5 min

Wouter Dijkshoorn (1989) is niet alleen triatleet en duatleet maar ook bewegingswetenschapper, fysiotherapeut, docent, niveau 3 hardlooptrainer opleider, niveau 4 triathlon coach en Xterra coach. Hij geeft individuele hardloop- en zwemtraining maar hij verzorgt als club- en Eredivisie hoofdtrainer bij Triathlonvereniging De Dolfijn ook de triathlon trainingen.

 

”In 2003 begon ik als handbaltrainer waar ik de jongste jeugd training gaf. Het gaf me veel energie en sinds 2017 train ik ook atleten in de multisport. Zowel beginners als de meer ervaren atleten. Ik doe het met onwijs veel plezier’’, aldus Wouter.

‘’Een duathlon of een aquathlon is een perfecte voorbereiding voor een triathlon’’

Een nieuwe sport

De triathlon van Maarssen in 2015 was zijn vuurdoop in de nieuwe sport nadat zijn roeicoach, Roy Lagerburg, vroeg of hij mee wilde doen. De wedstrijd staat nog op het netvlies gegrift van de multisporter, mede omdat het voor hem een volledig nieuwe ervaring was.

”Het klopt inderdaad dat mijn coach vroeg om mee te doen. Ik was nog erg bleu en was twee uur vooraf al aanwezig om te zien hoe anderen het deden. Je doet zoveel indrukken op waardoor de voorbereiding erg belangrijk is voor een beginnende atleet. Mede doordat ik weet wat er in het hoofd omgaat van iemand die nieuw is in de sport, vind ik het tegenwoordig erg leuk om atleten door dat proces heen te helpen’’, geeft Wouter enthousiast aan.



Een ‘om de hoek’ wedstrijd

De regerend Nederlands kampioen crosstriathlon juicht het van harte toe dat atleten kleinschalig beginnen in de multisport. Hij ziet veel voordelen aan de zogenaamde voorbereidingsevenementen.

”Om toe te werken naar een triathlon is het voltooien van een duathlon of een aquathlon een perfecte stap. Een duathlon is laagdrempeliger omdat het zwemonderdeel vervalt en aquathlons zijn vaak vroeg in het voorjaar, waardoor je in een zwembad zwemt. Dat is eenvoudiger dan in het open water. Tijdens trainingen focus ik op welke manier atleten op technisch gebied kunnen ontwikkelen. Conditie opbouwen is overstijgend al moet de wedstrijdvoorbereiding goed in balans zijn.’’

Als Wouter gevraagd wordt naar de belangrijkste elementen bij de begeleiding richting een eerste wedstrijd, stipt hij heel snel een aantal onderdelen aan. ‘’Laat ik vooropstellen dat gezonde wedstrijdspanning goed is kan dat, zeker in het begin, overslaan. Zeker bij complexe evenementen met twee verschillende wisselzones is het niet gek dat een nieuwkomer overprikkeld raakt. Door als coach rust uit te stralen, vertrouwen te geven en door samen met de atleet een oefentriathlon of duathlon te doen, zorg je ervoor dat hij of zij al snel is ‘ingeburgerd’. Als je vervolgens een bijdrage kan leveren bij het aanmelden en het inrichten van de wisselzone, dan is het spannendste er vanaf. Het verkennen van het parcours geeft een gevoel van veiligheid en dat is een belangrijke taak van een trainer.’’

Plezier en veiligheid

Volgens Wouter is de leergierigheid van nieuwe atleten erg groot. De gekwalificeerde coach vindt het leerproces onwijs interessant. Hij stimuleert tijdens trainingen juist ook in wat de persoon leuk vindt om te doen. Daarnaast staat de veiligheid van een atleet centraal, namelijk op een gezonde manier duurzaam sporten met kleine kans op blessures.

”Waar de meeste mensen tegenop zien is zwemmen in een grote massa. Ik help met de tactische keuzes zoals voorin of achteraan liggen en hoe je de zijkanten kan opzoeken. Ik vind het belangrijk om altijd te zorgen voor een uitwijkmogelijkheid. Hierdoor kan je jezelf ‘indekken’ voor een vervelende situatie in het water. Daarnaast is het aan- en uittrekken van je wetsuit iets wat volledig nieuw is voor beginnende triatleten. Dat is trainbaar, net als rustig het water uitkomen en niet te gehaast zijn. Als ervaren atleten mogen we ook zeker een oogje in het zeil houden als we iemand zien die zich niet comfortabel voelt in een situatie.’’

 

''Als ervaren atleten mogen we ook zeker een oogje in het zeil houden als we iemand zien die zich niet comfortabel voelt in een situatie''

Diverse trainingen

Naast zijn werk in de sportpraktijk Training Tweaks is Wouter parttime werkzaam bij het Amsterdam UMC als docent bij de huisartsopleiding. Bij Training Tweaks geeft hij wisselclinics en triathlontrainingen voor alle atleten. Van de beginner die graag de basistechniek van een triathlon of duathlon wil leren, tot de ervaren routinier die de laatste procentjes wil verbeteren naar een nóg snellere tijd.

”Bij de beginnende atleet kijken we goed naar het type trainingen. Techniek is een erg belangrijk onderdeel. Mensen moeten eerst leren hard te lopen op een goede techniek. Een goed voorbeeld is dat er een periode was waarin veel mensen persé op de voorvoet wilden lopen. Dat op een geforceerde manier toepassen geeft vaak blessures. Je moet de techniek eerst goed en gedegen aanleren’’, vertelt Wouter terwijl hij aangeeft dat de sportachtergrond erg belangrijk is, evenals de werk- en privé balans.

”De achtergrond is een goede maatgever voor de mogelijke trainingsmethode van een atleet. Bij hardlopers focus je dan bewust minder op de hardlooptechniek omdat ze al een goede basis hebben. Ik focus op behandelbare aspecten zoals bij de korte afstand op handigheid en snelheid.’’

Als laatste advies geeft Wouter aan dat het lid worden bij een vereniging veel voordelen met zich meebrengt.

”Ik zie bij de atleten die ik persoonlijk begeleid dat ze ook veel leren van ervaren atleten. Naast het groepsgevoel en de sfeer krijg je bij een vereniging ook meer persoonlijke aandacht. Natuurlijk is het nadeel dat je niet op ieder gewenst moment je training kunt beginnen maar de groeicurve is vaak wel groter door te trainen met gelijkgestemden.’’

Komende periode

Het geven van trainingen is voor Wouter begonnen vanuit zijn hobby en omdat hij graag andere mensen wil helpen om beter te worden. Hij haalt er nog steeds veel plezier en energie uit en daardoor is zijn motivatie drieledig.

”Als je veel plezier ziet bij je atleten dan haal ik daar veel voldoening uit. Daarnaast geniet ik van de leergierigheid en ik word zelf nog steeds een betere atleet door de begeleiding. Na het geven van trainingen let ik ook beter op mijn eigen techniek. Ik volg veel bijscholingen en ik kijk er dus met twee petten naar, als trainer en als atleet. Het is een schitterend vak en ik hoop dat ik nog lang op deze manier mag doorgaan’’, sluit Wouter af.

Meer informatie over het werk van Wouter is te vinden via deze link.

Deel dit artikel


Job Boers

Hoofdredacteur van Transition Magazine en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij de Nederlandse Triathlon Bond.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.