Training

#waarisTVR
in tijden
van corona?

Leestijd: 4 min

Eén blik op de Facebookpagina van Triathlon Vereniging Rijnmond (TVR) is genoeg. Gezamenlijke trainingen en races maakten afgelopen periode, vanwege de corona-uitbraak, plaats voor leuke activiteiten. De focus lag op het clubgevoel vasthouden op afstand. Inmiddels worden de reguliere trainingen weer opgestart.

 

Eigenlijk stond er voor maart een teamweekend in Limburg gepland waar ook een pubquiz voor gemaakt was. Miriam Teeuwssen, enthousiast TVR-lid, over het online initiatief: “We zouden de quiz gezamenlijk tijdens het weekend doen, maar dat was nu natuurlijk niet meer mogelijk, omdat het weekend niet door kon gaan. Uiteindelijk deden we de quiz dus op onze computers met verschillende clubleden.”

Daarna volgde een challenge. De uitdaging: maak een zin of woord met de eerste letter van plaats- en straatnaambordjes. “We gebruiken altijd al de hashtag #waarisTVR op Instagram”, vertelt Teeuwssen. “Nu zag één van ons bij een andere groep eenzelfde idee. Het idee was dus om solo op pad te gaan en van letter naar letter te fietsen. Zo kan je dan uiteindelijk ‘waar is TVR’ vormen.” Iedereen was zó enthousiast dat er niet genoeg letters waren voor iedereen. “Toen hebben we de woorden ‘solo ride’ en ‘power ladies’ nog toegevoegd”, voegt bestuurslid Celine Hoogendijk toe.Webinar over voeding

Naast de onderlinge challenges, ‘teamopdrachten op afstand’ en een thuis work-out kwam de activiteitencommissie met leuke initiatieven. Hoogendijk: “Uit de jaarlijkse enquête onder onze leden kwam al eerder naar voren dat er behoefte was aan een presentatie over voeding. Die werd nu online gepland als webinar.” Van de honderd leden sloot ruim een derde zich bij het webinar aan, dus de interesse was groot. Ook werd het webinar opgenomen, zodat iedereen die er niet bij was hem nog eens kan terugkijken. “Omdat er veel animo voor is organiseren we binnenkort weer een webinar en dan laten we een sportpsycholoog aan het woord. Dus die komt er ook aan.”

Fietspuzzeltocht

TVR was misschien niet de eerste die met het idee kwam een fietspuzzeltocht op te zetten, maar de bonuspunten die je kon verdienen zeker de originaliteitsprijs. Hoogendijk: “De activiteitencommissie had twintig foto’s gemaakt en gedeeld met de leden aan de hand van een GPX-bestand. De challenge was om niet alleen de locaties af te vinken, maar ook om een selfie te maken met die locatie op de achtergrond. Je mocht zo creatief zijn als je wilde, maar bonuspunten als je helemaal alleen op de foto stond en dus solo op pad was.”

"Omdat de clubcompetitie dit jaar niet door kan gaan, hebben we van de fietspuzzeltocht een ‘wedstrijd’ gemaakt."

Miriam Teeuwssen

Een andere manier om bonuspunten te verdienen was speciaal voor de mannen. En niet zomaar punten, maar modepunten. “Hoe mooier de outfit en de sokken, hoe meer punten”, lacht Hoogendijk. En alsof dat niet genoeg is, afgelopen weekend kregen de leden zelfs het wedstrijdverslag van de tocht toegestuurd.

Clubcompetitie

Nu alle wedstrijden tot september zijn afgelast, vallen ook kleinere wedstrijden als clubcompetities weg. Niet elke vereniging kent zo’n competitie, maar TVR had deze absoluut op de planning staan. Dit jaar kan deze geen doorgang vinden, helaas. “Daarom hebben we van de fietspuzzeltocht een ‘wedstrijd’ gemaakt. Het is maar wat je onder een wedstrijd verstaat natuurlijk, maar we krijgen er in ieder geval een beloning voor”, lacht Teeuwssen.

Omdat het advies luidde om niet de grenzen op te zoeken tijdens trainingen of solowedstrijden, koos de Rotterdamse vereniging ervoor dit ook niet te initiëren voor haar leden. Hoogendijk: “Met zo’n wedstrijd vraag je leden tot de max te gaan. Dat is natuurlijk niet voor iedereen verstandig. Wellicht bieden de versoepelingen van de maatregelen komende periode nieuwe mogelijkheden.” Al blijft Teeuwssen voorzichtig: “De risico’s om te vallen zijn ook groter met zulke activiteiten. Als alternatief reden een paar mannen van onze club een online Zwift-wedstrijd tegen elkaar.”

Een andere challenge van de dames van TVR: hartjes maken.

Weer trainen

Nu de maatregelen zijn versoepeld, is er weer de mogelijkheid de gezamenlijke trainingen op te gaan pakken. Onlangs werd de looptraining hervat bij TVR met een groep die niet groter was dan tien man. En essentieel: er werd niet alleen afstand gehouden tussen de atleten, maar ook tussen de atleet en de trainer. “Die is namelijk 81 jaar en valt dus zéker in de risicogroep. Maar hij is nog zo fanatiek! Hij kon echt niet wachten weer te gaan beginnen”, aldus Hoogendijk. De trainer trok een shirt aan van de vereniging om opvallend te zijn als aanspreekpunt en organisator van de training.

"Voor de eerste looptraining hebben we een rondje van ongeveer 1 kilometer opgezocht. Met tien atleten is afstand houden dan niet zo lastig.”

Miriam Teeuwssen

Teeuwssen was aanwezig bij die eerste looptraining en was blij weer aan de gang te kunnen met de groep. “Het was echt leuk. Normaal trainen we op dinsdag op de baan, maar we spraken nu daarbuiten af. De trainer is gewoon in de berm gaan zitten en we spraken de training vooraf goed door. We hebben een rondje van ongeveer 1 kilometer opgezocht. Met tien atleten loop je toch wel andere tempo’s, dus die afstand houden was niet zo lastig.”

Vooraf aanmelden

Komende periode worden ook langzaamaan de openwater- en zwembadtrainingen hervat. Het bestuur heeft nagedacht hoe dit vorm te geven en de leden melden zich aan per mail of via een Google spreadsheet. Hoogendijk: “Normaal is het echt druk en zijn we met 35 man, nu kunnen we er maar 18 kwijt! Goed om dus van tevoren te weten hoeveel je er kunt verwachten en of er plek is voor iedereen.”

Lees ook: ‘Challenges houden het clubgevoel levend’ (Hellas Utrecht) en ‘De Dolfijn traint (ook) online’.

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.