Lifestyle

Zwemmen in open water

Leestijd: 2 min

Bij de meeste triathlons wordt er gezwommen in buitenwater. Het is goed om dat – zodra de omstandigheden het toelaten – ook te trainen. Zwemmen in open water is namelijk heel anders dan in het zwembad.

Het zwemmen in open water zorgt bij veel triatleten voor stress. Het zijn met name de omstandigheden die angst inboezemen. Kou, donker water, slecht zicht, golven, stroming en chaos. Het zijn slechts enkele aspecten die je in het zwembad niet zult ervaren. Het goede nieuws is: je kunt ze voor een groot deel trainen. Op deze manier sta je zelfverzekerder aan de start van jouw triathlon.

Veiligheid voorop

Zwemmen in open water is niet zonder risico’s. Met deze voorzorgsmaatregelen, zorg je voor jouw eigen veiligheid.

  • Zwem alleen op locaties die aangewezen zijn als zwemwater. Hier wordt de waterkwaliteit gemonitord en ander vaarverkeer houdt rekening met jou als zwemmer. Check zwemwater.nl.
  • Ga nooit alleen zwemmen. Zorg dat je altijd een buddy hebt die je kan helpen mocht je in de problemen komen.
  • Voorkom een shockeffect door direct het (koude) water in te duiken. Of het nu om een training gaat of een wedstrijd, zorg voor een goede warming-up. Dat kan ook gewoon op de kant met kleding aan.
  • Draag bij voorkeur een wetsuit, zeker als de watertemperatuur laag is. Een wetsuit beschermt je tegen kou en biedt drijfvermogen. Als het water echt koud is, kunnen een neopreen cap, handschoentjes en schoentjes prettig zijn.
  • Gebruik een safeswimmer of zwemmersboei die je aan je middel vastmaakt. Deze vergroot de zichtbaarheid en je kunt er op drijven als je vermoeid bent. Extra handig: je kunt er je waardevolle spullen in meenemen.
  • Draag een felgekleurde badmuts voor de zichtbaarheid.

Juiste koers bepalen

Wil je echt goed voorbereid zijn, dan zoek je in aanloop naar jouw wedstrijd professionele begeleiding bij zwemmen in open water. Op verschillende locaties worden cursussen en clinics aangeboden. Ook de meeste triathlonverenigingen besteden aandacht aan dit aspect van de sport. Met name het navigeren vraagt enige behendigheid. Anders dan in het zwembad is er geen zwarte lijn op de bodem die je kunt volgen. Kijk goed waar de boei ligt of neem een herkenningspunt op de kant om de juiste koers te bepalen. Til vervolgens om de tien slagen je hoofd iets naar voren op om te zien of je nog in een rechte lijn zwemt.

Foto door: Tim Buitenhuis

Voorbereid op chaos

Andere aspecten die je vooraf goed kunt trainen zijn je ademhaling, je zwemtechniek en slagfrequentie, het ronden van een boei en – als je met een groepje traint – de (drukte) bij de start en boeien. Voor een wedstrijd is het belangrijk dat je voorbereid bent op chaos. Zoek eventueel een rustiger plekje aan de zijkant of achterin het startveld. Verder is het belangrijk dat je rustig begint, je eigen tempo zwemt en pauzeert als het even niet gaat. Kies voor schoolslag of ga even op je rug liggen om je ademhaling onder controle te brengen. Dan kun je daarna weer koers zetten naar de wisselzone.

Deel dit artikel


Jeannet Pennings

Hoofdredacteur van Transition Magazine en zelf amateur triatleet. Schrijft over training, gezondheid en triathlon als lifestyle.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.