Avontuur

Afzien
in DIY
triathlon

Leestijd: 2 min

Van beginners tot routiniers, van een sprint tot (bijna) een hele triathlon. Bij gebrek aan wedstrijden kozen triatleten, teams en verenigingen afgelopen maanden voor een eigen avontuur. Orlando Berendsen volbracht samen met Martijn Keijsers de allereerste RhedenMan 111.

 

Het kan zomaar zijn dat de RhedenMan 111 van deze zomer een blijvende traditie wordt. De tweede editie in 2021, met iets meer deelnemers, staat immers al zo goed als gepland. “Ik had voor dit jaar een aantal kortere wedstrijden op het programma staan, maar die werden vanwege het coronavirus allemaal afgelast”, vertelt Orlando Berendsen over de aanleiding van zijn avontuur deze zomer.

“Het plan is dat ik volgend jaar mijn eerste halve triathlon ga doen”, vervolgt de triatleet. “Als opstapje daar naar toe kwamen Martijn en ik op het idee voor de RhedenMan 111. Dat betekende 1 kilometer zwemmen, 100 km fietsen en 10 km hardlopen rond Rheden.”

Uitvalsbasis

De achtertuin van Keijsers – wisselzone en finishplaats ineen – was de uitvalsbasis voor deze DIY triathlon. “Zwemmen deden we in het buitenzwembad in Rheden, gewoon tussen de andere baantjeszwemmers”, vertelt Berendsen. “Daarna gingen we terug naar Martijn waar we voordat we op de fietsen stapten de tijd namen voor een kopje koffie en een tweede ontbijt.”

“Het doel was vooral om de afstand te volbrengen, maar dankzij Martijn werd het de snelste honderd kilometer die ik ooit gereden heb.”

Orlando Berendsen

“Het fietsparcours voerde ons met behoorlijk wat hoogtemeters over de Veluwe en de Posbank. Voor mij was het doel van deze triathlon vooral om de afstand te volbrengen, maar dankzij Martijn was dit de snelste honderd kilometer die ik ooit gereden heb.”Terug in de achtertuin werd er weer op het gemak gewisseld: omkleden, een gelletje, wat drinken en vervolgens ging het duo op weg voor de afsluitende tien kilometer hardlopen. “Martijn had een prachtige trail op de Posbank uitgezet, maar omdat het zo zwaar was, had ik er eigenlijk geen oog voor. Het was echt afzien.”

Zenuwachtig

Na iets meer dan vier uur zwemmen, fietsen en lopen, de wissels niet meegerekend, kwamen Berendsen en Keijsers over de finish. “En daar stonden twee heerlijke pannenkoeken voor ons klaar. Echt een compliment voor onze verzorgers die ook nog eens de achtertuin hadden opgesierd met tekeningen en spandoeken. Het was echt een superleuke ervaring. Ik was voor de start toch wel behoorlijk zenuwachtig, maar nu ik weet dat ik dit kan, ben ik voor mijn eerste halve triathlon volgend jaar waarschijnlijk minder nerveus.”

 

Lees ook: ‘Strijd tegen elementen en jezelf’ (Tri2One), ‘Toch iets om naar toe te werken’ (EDOsports) en ‘Dit nooit meer!’ of toch…?’ (RZC Renkum).


Dit artikel komt uit Transition Magazine #26 .

Deel dit artikel


Marcia Jansen

Schrijft voor Transition over een breed scala aan onderwerpen, van gezondheid en training tot triathlon als lifestyle en interviews.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.