Training

Eindelijk weer
praatjes voor
en na trainen

Leestijd: 6 min

Tijden veranderen snel. Inmiddels hebben de meeste verenigingen in ons land alweer ruim een maand geleden de trainingen hervat. Hoe geeft Triathlon Vereniging Breda (TVB) daar invulling aan nu de maatregelen versoepeld zijn? En, wordt er stiekem al met één oog gekeken naar een nieuwe wedstrijdkalender?

 

In het begin van de coronacrisis kwamen adviezen van verschillende bonden. Zo gaf de KNZB het advies zwemtrainingen af te gelasten al voordat de intelligente lockdown aangekondigd werd. TVB inventariseerde of er interesse was in alternatieve trainingen. “Veel leden leken het zelfstandig trainen te accepteren”, vertelt voorzitter Tamara Winnemuller. “We hebben nog wel gekeken of we een team konden opzetten voor de Zwift-wedstrijden, georganiseerd door De Dolfijn. Verder hebben we er bewust voor gekozen atleten niet te stimuleren om meer naar buiten te gaan voor een training. Ook atleten ‘maximaal’ laten gaan hebben we niet aangemoedigd. Het verbaasde me hoe makkelijk iedereen met de situatie omging.”

Afstand van club

Voor enthousiast TVB-lid Diederik de Kruijf was het tijdelijk stoppen van het verenigingsleven geen groot probleem. De structuur was echter wel een gemis. “Ik ben lid geworden om gedisciplineerd te kunnen trainen, dus dat voelde wel als een tegenslag. Daarnaast is de Rotterdam marathon naar oktober verplaatst, waar ik mijn doeltijd (onder de 3uur30) wil halen. Vorig jaar heb ik daar de kwart gelopen, op aanmoediging van TVB-atleten. In de tussentijd heb ik contact met hen gehouden en motiveerden we elkaar via Whatsapp en Strava.”

En, elk nadeel heeft zijn voordeel. Een tijd niet kunnen zwemmen en iets minder lopen maakte ruimte voor verbetering op de fiets. “Daar heb ik me deze periode vooral op gefocust. Ik ben niet vaak alleen op pad geweest, maar we reden dan als tweetal. Mooi om te zien dat deze training ook zijn vruchten afwerpt. Het gaat steeds beter.”

Diederik de Kruijf

Opnieuw opstarten

Na enkele maanden solo trainen keerde het tij eind mei. Wel met de nodige regels én een volledig protocol, maar er mocht weer samen getraind worden. Tamara schreef dit protocol en dat voelde als een fulltime job. “Ik ben als voorzitter ook coördinator van de jeugd en de trainers dus alles viel deels onder mijn verantwoording. Met het bestuur zijn we aan de slag gegaan en hadden we veel baat bij de input van leden en ouders van jeugdleden.”

“Onze jeugdleden zijn onder de 12 jaar en mochten dus binnen de anderhalve meter sporten. Vooral voor volwassenen was het protocol nodig om de veilige afstand tussen de atleten te behouden.”

Tamara Winnemuller

De vereniging heeft ook veel steun gehad van de gemeente Breda. “Vanaf het opstarten van de jeugdtrainingen kon ik veel overleggen met de wethouder en afdeling sport. Daarbij had de NTB een openbaar bestand waar we als vereniging in konden kijken. Erg handig, met name toen de jeugd mocht beginnen. Zo kon ik het protocol van Oceanus doornemen en wat dingen overnemen. Bij de jeugd was het makkelijk, want onze jeugd is onder de 12 jaar en mocht dus binnen de anderhalve meter sporten.” Vooral voor volwassenen was het protocol nodig om de veilige afstand tussen de atleten te behouden. “En we wilden alles duidelijk opschrijven om verkeerde interpretaties te voorkomen.”

De jeugdtrainingen werden als eerst hervat

Inschrijfsysteem

TVB besloot om met een inschrijfsysteem te werken. Tamara: “We hebben eerst gekeken hoeveel interesse er was voor de zwem-, fiets- en looptrainingen. Het bleek dat veel leden graag weer wilden komen trainen. In het zwembad laten we niet meer dan dertig mensen toe, tijdens het fietsen verdelen we de groep in tweeën en tijdens het lopen zijn we net als met fietsen met niet meer dan tien in een groep.”

“In het begin lieten we de leden één zwemtraining kiezen en één fiets- of looptraining. Dat hebben we nu losgelaten. Atleten zijn vrij om te kiezen wanneer ze komen.” Het inschrijven is wel in stand gehouden. “De regel zegt dat alleen bij sporten waar het nodig is de anderhalve meter vergeten kan worden. Triathlon valt daar dus niet onder. Ook kunnen we aan de hand van het inschrijfsysteem voldoen aan een eventueel bron- en contactonderzoek. Het geeft ons dus veel inzicht.”

Weerzien

Dat er na lange tijd weer getraind mocht worden was een verademing voor de ‘gezelligheidsleden’. En daar is Carin van Haren er duidelijk één van. “Ik miste de club en trainingsmaatjes ontzettend. Ik heb de vereniging niet echt nodig als motivatie, want ik kan veel zelf doen. Ik verlangde vooral naar de gezelligheid en de praatjes voor en na de training. De grappen die we nu weer kunnen maken in het zwembad en dat we elkaar weer kunnen opzoeken is erg fijn. Ook kan ik nu weer één dag in de week met een vast fietsgroepje trainen. Dat heb ik toch wel gemist.”

Carin van Haren

Regels zorgen ervoor dat er hier en daar wat aanpassing nodig is, en dat is niet voor iedereen weggelegd. Diederik laat de zwemtraining nog even aan zich voorbij gaan en maakt zijn zwemmeters in de Galderse Meren. “Met fietsen houd je al snel genoeg afstand. Met lopen kom je onbewust toch iets dichter bij elkaar. Het zwemmen op duurtempo en zonder inhalen is niet helemaal mijn ding.”

“Voorheen lagen we wel eens met zestig man in het bad, momenteel hebben we het maximale aantal van dertig nog niet bereikt. Dat komt nog wel.”

Carin

De zwemtrainingen worden dan ook minder druk bezocht dan voorheen, beaamt Carin. “Maar vergeleken met het reguliere ‘baanzwemuurtje’ is het bij onze club erg fijn geregeld. Zo hadden we al groepen die hetzelfde tempo zwemmen en dat komt nu goed van pas. We hanteren een schema met veel duurwerk, wisselen elke vijftien minuten van opdracht en liggen zo weinig mogelijk aan de kant om drukte daar te voorkomen. Voorheen lagen we wel eens met zestig man in het bad, momenteel hebben we het maximale aantal van dertig nog niet bereikt. Dat komt nog wel.”Late seizoenstart

Ondertussen kijken de leden van TVB vooruit naar de komende weken. Carin: “Triathlon Terheijden wordt altijd georganiseerd met vrijwilligers van onze club. Helaas staat deze wedstrijd pas weer in 2021 op de kalender. Ik ga dit jaar nog wel naar Denemarken voor een triathlon welke al een tijd gepland staat. Het is een kleinschalige, dus het is al zeker dat deze doorgaat. We gaan daarheen met een groepje TVB’ers, dus dat maakt het heel leuk! Verder staat de Ironman Barcelona nog op de kalender, maar dat is afwachten.” Ook hoopt Carin stiekem nog op een divisiewedstrijd, maar te hard van stapel lopen is niets voor deze fanatieke triatlete: “Het is leuk als er nog wat komt, maar ik heb me er al wel bij neergelegd dat er niet zo heel veel meer zal gebeuren dit jaar.”

 

Wellicht nog clubkampioenschappen dit jaar? Tamara: “Ha, daar breng je me op een idee! Die hebben we eerder af moeten gelasten, maar die kunnen we zeker opnieuw op de kalender zetten. We nemen altijd de zwemtijd in het zwembad op en starten een ‘fiets-loop’-onderdeel in een ware jachtstart op een afgesloten parcours. Dat is dus ideaal in deze tijd! Leden zullen daar absoluut voor open staan.” Zowel Diederik als Carin ziet dat zeker zitten. “Laat maar komen! Maar dan moet de spanning nog wel op de boog komen, want het niveau is hoog”, lacht Diederik.

Lees ook: ‘De clubliefde spatte er vanaf’ (Aquapoldro) ‘Clubstilte maakt plaats voor estafette’ (Triathlon Soest), ‘#waarisTVR in tijden van corona?’ (Triathlon Vereniging Rijnmond), ‘Challenges houden het clubgevoel levend’ (Hellas Utrecht) en ‘De Dolfijn traint (ook) online’ (De Dolfijn, Amsterdam).

Deel dit artikel


Kim van ’t Verlaat

Beloftevol triathlontalent, woont en traint in Sittard en studeert journalistiek in Tilburg.

Nog niet
ingeschreven?

De redactie van Transition houdt jou graag op de hoogte van nieuwe artikelen, tips van onze Makers en sneak previews van nieuwe edities van het online magazine.